Slovenci izdelali prvi lebdeči gramofon na svetu

Slovenska ekipa MAG-LEV Audio je izdelala prvi lebdeči gramofon na svetu, s katerim so se danes podali tudi na platformo za množično financiranje Kicsktarter. V kampanji bodo za inovativni gramofon, katerega vinilna plošča lebdi v zraku s pomočjo magnetne blazine, poskušali zbrati 300.000 evrov kapitala za zagon proizvodnje.

Slovenska ekipa MAG-LEV Audio je izdelala prvi lebdeči 
gramofon na svetu. Foto: STA
Slovenska ekipa MAG-LEV Audio je izdelala prvi lebdeči gramofon na svetu. Foto: STA

LJUBLJANA > Gramofon je po besedah ekipe MAG-LEV Audio produkt želje po iskanju drugačnega in sledi koraku časa. Izdelek, ki združuje star nosilec zvoka z novimi tehnologijami, je zasnovan za ljudi, ki cenijo visoko kakovost zvoka in inovativno zunanjo obliko.

Prvih 100 podpornikov kampanje na Kickstarterju bo za gramofon v črni barvi odštelo 780 dolarjev, dodatnih 60 evrov pa bodo odšteli za gramofone z imitacijo lesa. Cena se bo nato zvišala na 880 oziroma 940 evrov, so še povedali v ekipi.

Kot je na današnji predstavitvi gramofona dejal Klemen Smrtnik iz MAG-LEV Audio, je na svetu veliko stvari, ki lahko lebdijo, malo pa je takšnih, kjer ima lebdenje smisel. Med slednje se uvršča tudi novi gramofon, saj se zaradi lebdenja znebimo nihanja, do katerega lahko zaradi tresljajev pride pri običajnih gramofonih.

Ključen je pogonski mehanizem

Najpomembnejši del gramofona je pogonski mehanizem, ki je popolnoma drugačen od ostalih gramofonov na trgu in je zelo natančno kontroliran, je pojasnil vodja razvoja Sebastijan Smrtnik. ”Z uporabo inovativno patentirane tehnologije smo lahko dosegli ne samo lebdenje, temveč tudi neverjetno natančno vrtenje krožnika, ki ga s pomočjo senzorjev regulira programska oprema,” so dejali v ekipi.

Gramofon MAG-LEV Audio ima prednastavljeno ročico in gramofonsko glavo ter priključek, s katerim se lahko uporabnik poveže na avdio sistem. Uporabnik nato le še izbere najljubšo vinilno ploščo, premakne ročico in spustiti gramofonsko glavo.

“Gramofon po koncu predvajanja sam dvigne ročico, kar vinilno ploščno obvaruje pred praskami, hkrati pa podaljša življenjsko dobo gramofonske glave. Mehanizem za pozicioniranje glave pri vinilnih ploščah odigra ključno vlogo v celotni poslušalčevi izkušnji. Nežen spust in preciznost igle sta tista, ki celoten proces poslušanja naredita še zadovoljivejšega.”

Gramofon ima tudi nožice

S pritiskom na gumb lahko uporabniki menjajo hitrost predvajanja tudi s 33,3 na 45 obratov na minuto. Gramofonu pa so dodane še nožice, ki se ob vklopu gramofona avtomatično spustijo. Ko se ročica vrne na svoje prvotno mesto, se nožice avtomatično dvignejo, tako da lahko uporabnik varno ugasne gramofon.

UPS sistem, ki je vgrajen v gramofon, shrani dovolj električne energije, da se tudi v primeru izpada električnega toka, ročica varno dvigne, ustavi vrtenje plošče in postavi nožice v počivajoč položaj.

Pri razvoju produkta, s katerim poslušanje glasbe postane vizualno dovršena izkušnja, sta moči združili dve ekipi - dizajn studio Desnahemisfera, javnosti poznan predvsem po produktu Goat Mug, in predstavniki podjetja Topsol, ki se ukvarja z razvojem napredne solarne energije.

STA


Najbolj brano