Slovenci gradijo varno šolo v Nepalu

Družina Kovač postavlja v Nepalu podeželsko potresno varno šolo s pohištvom za sto učencev. Milan Kovač jo postavlja v spomin svoji ženi Helgi Hillenberg Kovač.

Milan Kovač (drugi z desne) in sodelavci pred delom konstrukcije za novo osnovno šolo.  Foto: Arhiv Pn
Milan Kovač (drugi z desne) in sodelavci pred delom konstrukcije za novo osnovno šolo.  Foto: Arhiv Pn

NEPAL > Milan Kovač je slovenski arhitekt, ki je delal po vsem svetu. Večkrat je obiskal tudi Nepal, za katerega pravi, da ima čudovito arhitekturo - arhitekturo človeka, ki pa je bila večkrat poškodovana zaradi potresov. Najhuje je bilo leta 2015, ko je potres uničil 2000 šol in kulturna mesta. Nekaj mesecev po potresu se je s hčerjo odpravil v Nepal in začutil krizo nepalskih otrok. Z njimi se je dogovoril, da bi v ženin spomin, umrla je leta 2013, postavil šolo.

Konstrukcijo šole so izdelali s pomočjo protipotresnega oddelka gradbene fakultete Univerze v Ljubljani, kjer so napravili prve skice. Arhitekturo in pohištvo sta zarisala arhitekta Milan Kovač in Peter Kerševan, izdelalo pa jo je podjetje Duler d.o.o. iz Pameč pri Slovenj Gradcu ter mizarsko podjetje Kavčič Peter. Izoblikovali so tudi posebne robustne klopi. V veliko pomoč jim je bil nepalski konzulat v Sloveniji, ki je pomagal pri kontaktiranju z nepalsko oblastjo.

Veliko časa so iskali lokacijo, kjer bi zgradili šolo in jo nato končno našli. Šola bo stala v vasi Birta Deural. Pridobitev potrebnih dovoljenj lokalnih oblasti, tamkajšnjega ministrstva za šolstvo in drugih institucij je trajala leto in pol.

Te dni se nalaga konstrukcija in leseni elementi v kontejner v Pamečah. Kontejner bo do nepalske vasi potoval dva meseca. Najprej bo iz Parmeč prispel v Kolkato v Indiji, za kar bo poskrbelo podjetje Intereuropa. Nato ga bodo preložili na majhne tovornjake, zadnji del poti pa bodo opravili nosači. “Vsak element nima več kot 80 kilogramov, zato ga bosta lahko nesla po dva nosača,” je pojasnil Kovač. V Nepal odhaja v kratkem tudi slovenski gornik, ki bo nadzoroval gradnjo temeljev. V tem času bodo tja prispeli tudi krovec in dva ključavničarja, ki bosta montirala zgradbo. “Moj sin in ostali člani družine smo financerji projekta. Znesek stroškov sicer še ni točno določen, a naj bi vse skupaj stalo od 60.000 do 70.000 evrov,” je za Primorske novice povedal Kovač.

Šola se bo imenovala Helgina šola. Kovač si želi, da bi šola postala prototip bodočih šol v Nepalu. Poleg tega, da varuje pred potresom, je tudi narejena tako, da sovpada z lokalno arhitekturo. ANA ZUPAN


Najbolj brano