Slovaška in Slovenija najbolj stabilni za naložbe

Države jugovzhodne Evrope so bistveno manj privlačne za naložbe kot države srednje Evrope. Letos bodo imele najbolj stabilno investicijsko okolje Slovaška, Slovenija in Češka, najmanj stabilno pa BiH, Srbija in Kosovo, v raziskavi ugotavlja Inštitut za strateške rešitve.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Da so Slovaška, Slovenija in Češka najbolj stabilne za naložbe, po oceni inštituta ni presenetljivo, saj gre za države, ki so politično relativno stabilne.

Največjo pozitivno spremembo bo zabeležila Hrvaška

“Slovaška in Češka imata poleg tega tudi eno od najvišjih gospodarskih rasti v EU, pa tudi gospodarstvo Slovenije naj bi se po pričakovanjih v letu 2016, predvsem na račun krepitve izvoza in rasti domače potrošnje, dodatno stabiliziralo,” so poudarili na ljubljanskem inštitutu, od koder so izsledke raziskave posredovali danes.

Na nestabilnost investicijskih okolij BiH, Srbije in Kosova najbolj vplivajo politične napetosti, socialni nemiri, tradicionalno prisotne družbene negotovosti na eni strani ter slaba kakovost življenja, visoka stopnja korupcije in pritiski mednarodne skupnosti na drugi.

Največjo pozitivno spremembo stabilnosti investicijskega okolja bo letos v primerjavi z lanskim letom predvsem na račun pričakovane večje politične stabilnosti, nižje stopnje brezposelnosti in posledično krepitve domače potrošnje zabeležila Hrvaška.

Neenotna Evropa največji dejavnik tveganja

Največji dejavnik tveganja stabilnosti investicijskih okolij v letošnjem letu je po ocenah inštituta neenotna Evropa. Ta se je lani soočila z različnimi izzivi (terorizem, begunsko-migrantska kriza, zaskrbljenost glede izhoda Grčije iz območja z evrom, krepitev desnega in levega ekstremizma ...), ki so znova pokazali, da je doseganje konsenza v EU izredno težavna naloga.

“Zaradi pričakovanega nadaljevanja izzivov iz leta 2015 in potencialnega pojava novih bi lahko ta razdrobljenost EU zaviralno vplivala tako na gospodarski kot tudi na politično-družbeni napredek držav srednje in jugovzhodne Evrope,” so poudarili na inštitutu.

Posebej ranljive države v postopku približevanja ali pridruževanja EU

Še posebej ranljive bodo države, ki so v postopku približevanja ali pridruževanja EU. Tako kot lansko leto bo tudi leto 2016 zaznamovala visoka stopnja brezposelnosti med mladimi (slednja je problematična v vseh državah, izstopajo pa Grčija, Hrvaška in BiH).

Na inštitutu ugotavljajo, da so se gospodarske razmere v zadnjih štirih letih izboljšale, a bo trajalo še nekaj časa, preden bodo pozitivne posledice čutili tudi državljani.

Pozitivna gospodarska rast v vseh državah

Vse države jugovzhodne in srednje Evrope bodo letos beležile pozitivno gospodarsko rast. Slovaška bo imela po napovedih Mednarodnega denarnega sklada 3,6-odstotno gospodarsko rast, Poljska 3,5-odstotno, Črna gora 4,9-odstotno, Romunija 3,9-odstotno in Kosovo 3,8-odstotno.

“Če smo v preteklosti iskali znake negativne ali minimalne pozitivne gospodarske rasti in ob tem spremljali relativno stabilno dogajanje na političnem parketu, sedaj lahko vidimo, da se trend obrača,” je opozoril direktor inštituta Tine Kračun in dodal, da se politične in družbene negotovosti krepijo, kar jasno kaže na to, da se morajo pozitivni učinki gospodarskega okrevanja šele preliti v družbeno sfero.

Ukrepi za dvig kakovosti življenja

Na inštitutu ugotavljajo še, da se bo letos pozornost iz sprejemanja ukrepov za okrevanje gospodarstev usmerila v sprejemanje ukrepov za dvig kakovosti življenja. Če bodo države uspešne pri sprejemanju ukrepov za spodbujanje zaposlovanja, zniževanja revščine in posledično dviganja kupne moči, to na inštitutu vidijo kot glavno priložnost za družbeno-gospodarski razvoj v letu 2016.

“Ohranjanje gospodarske stabilnosti in trenutne rasti bruto domačega proizvoda bo kljub temu ostalo glaven izziv,” so poudarili.

Inštitut za strateške rešitve je raziskavo izvedel konec lanskega leta, v njej pa so zajete države jugovzhodne in srednje Evrope: Češka, Slovaška, Madžarska, Poljska, Hrvaška, BiH, Srbija, Črna gora, Kosovo, Makedonija, Bolgarija, Romunija, Turčija, Grčija, Albanija in Slovenija.

STA


Najbolj brano