Slaba banka je “odlična” banka za svetovalce

DUTB je v manj kot letu in pol za svetovalce porabil 12 milijonov evrov - ti pa opravljajo enake storitve ter delajo to, kar bi morali zaposleni v slabi banki sami, kaže vmesno poročilo KPK-ja, ki ga je pridobil Pop TV.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Kot povzema televizija, v oči še posebej bode pogodba z družbo Quartz, ki je zaslužila kar 3,7 milijona evrov, ob tem pa datum sklenitve pogodbe sploh ni znan, šlo pa je celo za konflikt interesov - Torbjörn Mansson je bil namreč lastnik omenjene družbe ... in hkrati tudi izvršni direktor slabe banke.

Vlada poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o delovanju Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) še preučuje, je danes povedal premier Miro Cerar. O delovanju DUTB naj bi spregovorili tudi v sredo na sestanku koalicije. Vodja poslanske skupine koalicijske SD Matjaž Han je novinarjem v DZ dejal, da "če je le en odstotek tega, kar je zapisala KPK, res, potem je v DUTB vse narobe". V SD bodo terjali odgovornost in bodo na koalicijskem vrhu v sredo opozorili na to. "Finančni minister mora v sodelovanju s koalicijo narediti red na tem področju," je prepričan Han.

Tudi pri zaposlovanju naj bi KPK ugotovil številne pomanjkljivosti. Kot navaja Pop TV, so na primer na hitro zaposlili nekdanje svetovalce, saj naj bi bili razpisi na zavodu za zaposlovanje objavljeni vsega tri dni.

Pri tem omenja primere Mateja Černigoja, Kasperja Ojasooja in Janneja Harjunpaaja - televizija poroča, da je Černigoj na DUTB-ju zaposlil kar samega sebe in zdaj zaseda mesto kadrovskega menedžerja. Za polovičen delovni čas, torej 20 ur, pa zasluži 5000 evrov bruto, plus variabilni del.

Mansson je danes v odzivu za Planet TV priznal, da so za slovenske razmere plače na DUTB zelo visoke, a da so morali dobiti kompetentne strokovnjake, da bi rešili situacijo, svetovalci pa so dragi. "Imeli smo izredno situacijo, kjer so se vse tri banke sesule hkrati. Moral je priti nekdo in rešiti zadevo," je dodal. Za TV Slovenija je Mansson dejal še, da so na začetku res porabili veliko denarja, saj so morali vzpostaviti organizacijo. Svetovalce pa dobro plačujejo zato, ker potrebujejo strokovnost. Prepričan je tudi, da ti ne delajo zgolj 32 ur na teden, kar naj bi ugotavljalo poročilo KPK. Glede tega, da je sam izvršni direktor DUTB, hkrati pa ima tudi delež v družbi Quartz+Co, ki je prek pogodbe z DUTB zaslužila kar 3,7 milijona evrov, Mansson ne vidi nič spornega. "Bil sem eden od 26 partnerjev, imel pa sem manj kot pet odstotkov lastništva," je pojasnil in dodal, da na DUTB niso obtoženi korupcije, "kar je glavni namen KPK", je dejal za Planet TV.

Finec Janne Harjunpaa, čigar švicarsko podjetje je DUTB-ju najprej izstavilo več računov za 250.000 evrov in je od julija zaposlen kot projektni menedžer, pa ima le 80-odstotni delovni čas ter za to dobi 19.500 evrov bruto in do 230.000 evrov variabilnega dela. Njegova pogodba o zaposlitvi pa vsebuje možnost, da se njegov fiksni del plače dvigne na 34.800 evrov, še poroča Pop TV.

Poslanec SDS in nekdanji predsednik upravnega odbora DUTB Andrej Šircelj je danes v izjavi novinarjem v DZ dejal, da svetovalne pogodbe podpisujejo izvršni direktorji in da se tudi o zneskih dogovarjajo tisti, ki pogodbe podpisujejo. Šircelj sicer meni, da bi morala DUTB narediti več. "Glede na to, da so bili narejeni določeni prenosi, bi morala DUTB hitreje prodajati premoženje in od tega dobiti določene prihodke," je ocenil. Na vprašanje, zakaj je bila DUTB ustanovljena s toliko pomanjkljivostmi in možnostmi za korupcijo ter zakaj kot neizvršni direktor ni ukrepal, je Šircelj odgovoril, da je bil sprejet zakon, ki ima določene določbe, ki se nanašajo na korupcijo in ki od vodstva zahtevajo, da skrbno gospodari. Dodal je, da ima DUTB komisijo za revizijo, ki bi morala delovati.

Izplačila DUTB:

> za svetovalce so od ustanovitve DUTB pa do 31.8.2014 plačali 12 milijonov evrov.

> za odvetnike je šlo 640.000 evrov.

> za računovodstvo 135.831 evrov.

> za odnose z javnostmi 115.433 evrov.

NR, STA


Najbolj brano