Skupnost občin članicam predlaga podpis kodeksa ravnanja

Zavezanost delovanju v skladu z etičnimi standardi in zakonodajo lahko župani in občinski svetniki izkažejo tudi s podpisom kodeksa ravnanja. Po lanskih lokalnih volitvah je predlog kodeksa članicam nedavno vnovič poslala Skupnost občin Slovenije, kjer pričakujejo, da se bodo občine odločile za sprejem.

Zavezanost delovanju v skladu z etičnimi standardi in zakonodajo lahko župani in občinski svetniki izkažejo tudi s podpisom kodeksa ravnanja. Foto: Skupnostobcin.Si
Zavezanost delovanju v skladu z etičnimi standardi in zakonodajo lahko župani in občinski svetniki izkažejo tudi s podpisom kodeksa ravnanja. Foto: Skupnostobcin.Si

SLOVENIJA > Skupnost občin, ki združuje 176 občin, je predlog Kodeksa ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni pripravila v skladu s priporočili kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope. Predlog je svojim članicam prvič posredovala v začetku leta 2013, v mnogih občinah so nato kodeks občinski svetniki sprejeli in ga skupaj z župani podpisali. Natančnih podatkov o tem, koliko občin se je odločilo za sprejem kodeksa, pa na skupnosti nimajo.

Po lanskih lokalnih volitvah, ki so prinesle tudi nekatere nove župane in občinske svetnike, je skupnost občin nekoliko spremenjen predlog kodeksa v začetku letošnjega leta vnovič posredovala članicam. Predlog kodeksa je skupnost spremenila le v delu, ki predvideva ustanovitev in delo častnega razsodišča. Skupnost po novem predlaga, da častno razsodišče sestavijo občine same, medtem ko je prej poleg tega kodeks predvidel tudi skupno častno razsodišče pod okriljem skupnosti občin.

Tudi generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar poudarja, da je Kodeks ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni zaveza k dobremu delu. Tak način dela priporoča Svet Evrope, v skupnosti pa so njihova priporočila prilagodili slovenskim razmeram. Občine imajo same možnost kodeks dopolniti ali spremeniti.

Predlog kodeksa zajema preambulo in 28 členov na skupno osmih straneh. Posamezni členi opredeljujejo prepoved favoriziranja, prepoved izvajanja pooblastil v svojo korist, konflikt interesov, prepoved zagotovitve določenih funkcij v prihodnosti in spoštovanje vloge podrejenih uslužbencev. Glede prepovedi korupcije navaja, da se izvoljeni predstavniki “pri opravljanju svojih funkcij vzdržijo obnašanja, ki po veljavnem notranjem ali mednarodnem kazenskem pravu šteje za aktivno ali pasivno korupcijo”.

Nadzor nad spoštovanjem in izvajanjem kodeksa je po predlogu kodeksa v rokah častnega razsodišča. Člani častnega razsodišča so uveljavljeni občani, ki uživajo zaupanje javnosti, navaja kodeks in dodaja, da člane častnega razsodišča na podlagi javnega poziva imenuje občinski svet.

STA


Najbolj brano