Skupni predlog poravnave glede kolektivne pogodbe za poklicne novinarje

Medijska zbornica pri Gospodarski zbornici Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije sta na današnjem poravnalnem naroku na delovnem sodišču oblikovala skupni predlog poravnave glede kolektivne pogodbe za poklicne novinarje. Naslednji narok na sodišču bo 12. februarja, če strani do tedaj ne bosta dosegli poravnave.

Medijska zbornica pri Gospodarski zbornici Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije sta na današnjem poravnalnem naroku na delovnem sodišču oblikovala skupni predlog poravnave glede kolektivne pogodbe za poklicne novinarje. Foto: STA
Medijska zbornica pri Gospodarski zbornici Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije sta na današnjem poravnalnem naroku na delovnem sodišču oblikovala skupni predlog poravnave glede kolektivne pogodbe za poklicne novinarje. Foto: STA

LJUBLJANA > Po predlogu, ki sta ga danes oblikovali obe strani, bi kolektivna pogodba za poklicne novinarje ostala v veljavi do konca prihodnjega leta, v tem času pa bi tekla pogajanja za sklenitev nove pogodbe. Sedanja pogodba bi v vsakem primeru prenehala veljati z 31. decembrom 2015.

Predlog bodo zdaj obravnavali in tehtali vsi pristojni organi podpisnikov kolektivne pogodbe na obeh straneh. Predsednik SNS Iztok Jurančič je pojasnil, da bo tehtanje med tem, ali naj sprejmejo poravnavo ali pa nadaljujejo s sodnim sporom, težko. Akti SNS in tudi kolektivna pogodba jih namreč zavezujejo, da ne smejo ogroziti ravni pravic pri tistih podpisnikih, ki kolektivno pogodbo spoštujejo. Vprašanje je tudi, kako bodo ravnali vsi tisti, ki uporabljajo veljavno kolektivno pogodbo, je dodal.

Nasprotna stran pa je z današnjo obravnavo zadovoljna. Direktor Primorskih novic Rok Hladnik je ocenil, je bila obravnava uspešna, saj je bil narejen korak naprej. Po njegovih besedah sta obe strani izkazali voljo za celovito rešitev problema. Naslednji narok na delovnem sodišču je razpisan za 12. februarja prihodnje leto, a po Hladnikovih besedah računajo na to, da bodo poravnavo dosegli že prej.

Medijska zbornica je namreč na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani sprožila spor za odpoved kolektivne pogodbe za poklicne novinarje, in sicer za nazaj od 1. septembra 1998.

V zbornici so v predlogu za sodno varstvo zagovarjali stališče, da zdaj veljavna kolektivna pogodba zavezuje le še javni zavod Radiotelevizija Slovenija (RTVS), ki je edini podpisal aneksa h kolektivni poklicni pogodbi za novinarje v letu 2004. Zatrjujejo, da je kolektivna pogodba leta 1998 na podlagi izstopa takratnega Združenja za tisk in medije, katerega naslednik je Medijska zbornica, iz sopodpisništva nehala veljati za vse takratne člane združenja.

SNS pa je dobil mnenje Inštituta za delo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, ki nasprotno govori v prid veljavnosti kolektivne pogodbe. Mnenje inštituta je, da je kolektivna pogodba za poklicne novinarje veljavna, ker je bila sklenjena še pred uveljavitvijo zdaj veljavnega zakona o kolektivnih pogodbah, na katerega se sklicuje zbornica. Po mnenju inštituta se tako kolektivna poklicna pogodba za novinarje uporablja do izteka njene veljavnosti oziroma do sklenitve nove kolektivne pogodbe.

STA


Najbolj brano