Skupaj do konca mandata

Na včerajšnjem sestanku vodstev koalicijskih partneric naj bi bili toni pomirjujoči, partnerji pa odločeni, da bodo vladali do konca mandata.

Vodje koalicijskih strank Dejan Židan, Miro Cerar in Karl 
Erjavec včeraj na Brdu. Foto: STA
Vodje koalicijskih strank Dejan Židan, Miro Cerar in Karl Erjavec včeraj na Brdu. Foto: STA

LJUBLJANA > Prvak Desusa Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan sta se ob robu posveta koalicije na Brdu pri Kranju zavzela za to, da uresničujejo koalicijski sporazum do konca mandata. A morajo biti po njunih ocenah realni in se dogovoriti, kaj sploh lahko še sprejmejo dobro leto pred volitvami.

Po besedah Erjavca želijo, da skupaj zaključijo mandat, “gotovo pa bo potrebno več enotnosti kot v zadnjem mesecu”. A Erjavec ocenjuje, da je do teh težav prišlo tudi zaradi napetosti med predsednikom SMC Mirom Cerarjem in podpredsednikom stranke Milanom Brglezom. Tako upa, da je ta epizoda mimo in bo koalicija bolj stabilna, bolj konsolidirana in enotna pri glasovanju. Po Erjavčevem mnenju pa se morajo tudi dogovoriti in bolj natančno definirati, kaj lahko še sprejmejo do parlamentarnih volitev. Še zlasti ne verjame, da bi lahko sprejeli zakone, ki v koaliciji niso usklajeni, spomnil je na predloge s področja zdravstva in šolstva.

Židan je spomnil tudi na novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo usklajujejo že dolgo in za katero je skeptičen, da bi ga v DZ sprejeli, ne glede na optimizem ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Ta je sicer napovedala, da bo dopolnjen predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki so ga partnerji prejeli v sredo, še zadnjič usklajevala in ga zatem poslala na vlado, četudi ne bo usklajen. “To je samomorilska pot,” je bil do te napovedi oster Erjavec, ki ocenjuje, da ni možnosti za sprejem zakona v DZ, če ne bo usklajen.

“V tem trenutku je že neprimerno napovedovati neke velike spremembe zdravstva po treh letih vladanja, ki ga ima koalicija za sabo. Rešiti moramo akutne težave, to so čakalne vrste, ki kljub velikim besedam še kar naraščajo,” je poudaril tudi Židan.

Sicer pa v SD podpirajo razmišljanje ministrice, da bo priskrbela dodaten denar, in sicer 40 milijonov evrov za dodatne storitve, je še povedal Židan. Po njegovih besedah so se na včerajšnjem posvetu dogovarjali, da se čim dlje vedejo, “kot da smo kompetentna vladna koalicija z eno nalogo, in to je uresničevanje koalicijske pogodbe. Dejstvo pa je, da bo, bližje kot bomo volitvam, manj možnosti za sistemske ali resne spremembe.”

Predsednik vlade in SMC Miro Cerar pa je izpostavil, da je pomembno, da koalicija ostane enotna in zavezana koalicijski pogodbi, izpelje mandat do konca, a hkrati upošteva, da država ni vreča brez dna. “Prehajamo v zadnje leto dela vlade in pomembno je, da se skupaj pogovorimo o tem, kako bomo koalicijsko zavezo pripeljali do konca,” je še pred koncem posveta širše koalicije poudaril Cerar ter naštel nekaj prioritet, od zdravstvene reforme do socialne politike.

“Kazalci kažejo, da gre vse na bolje, a vse to smo dosegli predvsem z zagotavljanjem javnofinančne vzdržnosti,” je spomnil Cerar in dodal, da je vsak projekt, ki ga načrtujejo, pogojen z javnofinančnim okvirjem.

DES, STA


Najbolj brano