Sklad sprejema zahteve za izplačilo starih deviznih vlog LB

Imetniki neizplačanih starih deviznih vlog s terjatvami do glavnih podružnic Ljubljanske banke v Sarajevu in Zagrebu lahko od danes na sklad za nasledstvo v Ljubljani pisno vložijo zahteve za verifikacijo svojih vlog, na podlagi katerih jim jih bodo izplačali. Zahteve lahko do 31. decembra 2017 pošljejo po pošti ali vložijo neposredno na skladu.

Sklad za nasledstvo od danes sprejema zahteve za izplačilo 
starih deviznih vlog LB.
Sklad za nasledstvo od danes sprejema zahteve za izplačilo starih deviznih vlog LB. 

LJUBLJANA > Upravičenci so devizni varčevalci in njihovi dediči ter osebe, ki so do terjatev do LB prišli na podlagi veljavnega pravnega posla in ki so jih evidentirali pri LB Sarajevo ali Zagreb.

Po končanem postopku - rok za odločanje je tri mesece od prejema popolne vloge - bodo upravičenci prejeli informativni izračun. Denar bodo dobili izplačan 30. dan po pravnomočnosti in dokončnosti informativnega izračuna. Na odločitev se bo moč pritožiti s tožbo na upravnem sodišču.

O zahtevah nekdanjih varčevalcev iz BiH še ne bodo odločali

Sklad, ki ima navodila in obrazce na svoji spletni strani objavljene tudi v jezikih nekdanjih varčevalcev LB in angleščini, upravičencem za hitrejše reševanje zahtev priporoča, da jih predložijo na obrazcu, ki je objavljen tudi na njegovi spletni strani www.srsn.si.

O zahtevah nekdanjih varčevalcev iz BiH oziroma zahtevah za verifikacijo vlog pri podružnici LB Sarajevo, še ne bodo odločali. Odloženo je namreč do pridobitve baze podatkov podružnice LB Sarajevo, ki naj bi jo po pričakovanjih dobili v skladu z memorandumom, ki ga mora slovenska vlada skleniti z vlado BiH. Slovenija te podatke skuša pridobiti že nekaj časa.

Sklenitev memoranduma določa zakon o načinu izvršitve sodbe v zadevi Ališić, ki velja v Sloveniji od julija letos. Gre za zakon, ki ga je Slovenija sprejela, potem ko ji je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu 16. julija lani v sodbi v zadevi Ališić naložilo, da mora zaradi kršitve človekovih pravic poplačati še neizplačane varčevalce nekdanje LB v BiH in na Hrvaškem.

Slovenija mora poplačati 230.000 varčevalcev

Vseh varčevalcev, ki jih bo morala Slovenija poplačati, naj bi bilo okoli 230.000. Vlada ocenjuje, da bo za izvršitev sodbe potrebnih 385 milijonov evrov. Prva izplačila, ki bodo v enkratnem znesku, je pričakovati v drugem četrtletju prihodnjega leta.

Z uveljavitvijo zakona o načinu izvršitve sodbe so se prekinili sodni postopki na slovenskih sodiščih za izplačilo neizplačanih deviznih vlog LB, o katerih še ni bilo odločeno. Šlo naj bi za nekaj deset postopkov na različnih stopnjah. Tožniki se lahko odločijo za umik tožbe in uveljavljanje svojih pravic preko verifikacijskega mehanizma. V verifikacijski postopek se lahko vključijo tudi tisti, ki imajo že pravnomočne sodbe slovenskih in mednarodnih sodišč, pristojnih za Slovenijo.

Slovenija bo prevzete obveznosti uveljavljala v okviru nasledstva

Slovenija je že napovedala, da bo prevzete obveznosti uveljavljala v okviru nasledstva in sporazuma o vprašanjih nasledstva.

Na zasedanju visokih predstavnikov za nasledstvo 12. novembra je države naslednice pozvala k nadaljevanju pogajanj o prevzemu jamstev SFRJ za stare devizne hranilne vloge pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu. Meni namreč, da bi bilo nepravično, da bi prevzela nase nesorazmerno velik delež jamstev za stare devizne vloge. Odgovor držav pričakuje do 15. januarja.

Dolgoletna prizadevanja, da bi države naslednice nadaljevale ta pogajanja in rešile vprašanje, doslej niso obrodila sadov. Rezultat tega je bila tudi sodba sodišča v Strasbourgu.

STA


Najbolj brano