Sistem Tetra potrebuje dodatne posodobitve

Komunikacijski sistema policije Tetra trenutno ne omogoča več vdorov, saj je 100-odstotno zaščiten oz. polno kriptiran. Da bi bil usklajen s standardi, ki veljajo v Evropski uniji, pa bi bila potrebna posodobitev oziroma investicija v višini več deset milijonov evrov, je po današnji seji nadzorne komisije DZ povedal njen predsednik Branko Grims.

Predsednik nadzorne komisije DZ  Branko Grims Foto: STA
Predsednik nadzorne komisije DZ Branko Grims Foto: STA

LJUBLJANA > Trenutno sistem sicer ne omogoča nobenega vdora, vendar je zato pokritost terena z njim nekoliko slabša. To bi bilo po besedah Grimsa treba urediti, saj je od sistema odvisna varnost najbolj izpostavljenih zaposlenih. Da bo potrebna dodatna investicija, ki naj bi znašala kar nekaj deset milijonov evrov, so na današnji seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ocenili tudi predstavniki ministrstva za notranje zadeve.

Študent Dejan Ornig je namreč že pred časom razkril več varnostnih pomanjkljivosti sistema. Z analizo je ugotovil, da komunikacija vojaške policije v sistemu Tetra do začetka letošnjega leta ni bila šifrirana, čeprav so bili v vojski po njihovih pojasnilih prepričani, da komunikacija je šifrirana. Nešifrirana komunikacija je omogočala prisluškovanje vojaškim pogovorom, kar bi lahko resno ogrozilo varnost države. Šifriranje pogovorov policije pa je bilo izvedeno tako slabo, da je neznanemu napadalcu konec lanskega leta uspelo vdreti v komunikacijo policije in prisluškovati pogovorom policistov. Ornig je o svojih ugotovitvah policijo sicer tudi obveščal.

Zaradi dogodkov v Makedoniji so člani komisije danes med drugim obravnavali tudi varnostne razmere na Zahodnem Balkanu. Spregovorili so o morebitni vlogi drugih držav pri nemirih v tej državi, vendar pa po informacijah pristojnih ni nobenega dokaza, da bi jih zrežiral kdo iz tujine. "Vse kaže, da je šlo za notranjepolitični obračun," je v izjavi za medije po seji povedal Grims.

Podatki pristojnih služb sicer kažejo, da je varnost v Sloveniji in tudi varnost slovenskih vojakov na Kosovu zagotovljena in da s tega vidika vsaj zaenkrat ni nobenih razlogov za dodatno skrb.

Sklepov na omenjeni dve temi komisija danes ni sprejemala. So pa sprejeli nekatere sklepe v zvezi z nadzori, opravljenimi v zadnjih dneh, vendar njihova vsebina ni dostopna javnosti.

Je pa Grims pojasnil, da so v komisiji ohranili prakso, da so za nadzor pooblaščeni vsi člani komisije. Na ta način sta največja tako nadzor kot tudi pluralnost, obenem pa se komisija izogne dilemam, ali so bile ugotovitve pravilne ali ne.

STA


Najbolj brano