Sindikati skoraj v celoti dobili pogajalsko bitko

Vladna in sindikalna stran sta včeraj zvečer vendarle našli skupni jezik o plačni masi za leto 2015. Vlada v grobem pristaja na pogoje, ki so jih že na začetku pogajanj postavili sindikati javnega sektorja: na nadaljevanje že veljavnih ukrepov in na odmrznitev napredovanj, vendar šele konec leta 2015.

Zmagovalci včerajšnjih pogajanj so zagotovo sindikalni predstavniki s predsednikom Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimirjem Štrukljem (v sredini) na čelu. Ob njem še sekretarka Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Flori Foto: Tamino Petelinsek
Zmagovalci včerajšnjih pogajanj so zagotovo sindikalni predstavniki s predsednikom Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimirjem Štrukljem (v sredini) na čelu. Ob njem še sekretarka Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Flori Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Vlada je v svojem predlogu, ki so ga v nedeljo uskladili koalicijski partnerji, sprejela bistvene zahteve sindikalne strani: napovedala je le nadaljevanje že veljavnih varčevalnih ukrepov, pristala pa tudi na zahtevo, da mora priti do sprostitve napredovanj.

Razhajanja le v niansah

Pogajalci sindikatov javnega sektorja in vlade so se včeraj do poznega večera usklajevali še o podrobnostih. Veliko časa naj bi namenili predvsem novosti, ki se je v vladnem predlogu nanašala na plačevanje premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Vlada je predlagala, da v prvi polovici prihodnjega leta premije ne bi izplačevala, s 1. julijem pa bi se javnim uslužbencem vplačevalo 30 odstotkov premije, kot to velja že zdaj. Sindikati so vendarle želeli, da vlada tudi v prvi polovici leta zaposlenim iz tega naslova plača vsaj nekaj. Predlogu za znižanje premije sicer niso nekompromisno nasprotovali, saj gre za denar, ki ne vpliva neposredno na potrošnjo, pač pa se nalaga na račun zaposlenih.

Tudi pri sprostitvi napredovanj naj bi bilo nekaj razhajanj in sicer pri mesecih, ko naj bi bila ta prvič izplačana. Na sindikalni strani so si želeli, da bi bila prvič izplačana decembra z novembrsko plačo, vlada pa naj bi denar raje nakazala mesec pozneje.

Vlada naj bi želela v dogovor zapisati tudi možnost skrajšanja tedenskega delovnika s 40 na 36 ur, po dogovoru med delodajalcem in zaposlenim. Na sindikalni strani naj bi na včerajšnjih pogajanjih svarili, da tega ne gre sprejemati na vrat na nos, saj da gre za ukrep, ki ga je treba temeljito preučiti.

Protesta v sredo ne bo

Da je kljub tem manjšim razhajanjem bistvo doseženo, je bilo jasno že popoldne, pogovori pa so se v večer zavlekli tudi zaradi posamičnega izrekanja sindikatov o sprejemljivosti predloga. Vsebino so vodje pogajalskih strani parafirali še včeraj, vendar šele po zaključku naše redakcije. Po napovedih se je parafiranja udeležil tudi premier Miro Cerar. Ker je bil dogovor dosežen, jutri ne bo protestnega shoda pred vlado.

JANA KREBELJ


Najbolj brano