Sindikati ne vidijo kompromisa, 3. decembra na ulice

Vladni pogajalci sindikatom javnega sektorja predstavljajo nove predloge varčevalnih ukrepov za leto 2015. Sindikalna stran ostaja nezadovoljna, Branimir Štrukelj svari, da so stališča obeh strani diametralno nasprotna in da trenutno ne vidijo kompromisa. Tako je "skoraj prepričan", da se bodo sindikati dogovorili za skupen protest 3. decembra.

Sindikalna stran ostaja nezadovoljna, Branimir Štrukelj svari, da so stališča obeh strani diametralno nasprotna in da trenutno ne vidijo kompromisa Foto: STA
Sindikalna stran ostaja nezadovoljna, Branimir Štrukelj svari, da so stališča obeh strani diametralno nasprotna in da trenutno ne vidijo kompromisa Foto: STA

LJUBLJANA > Pogajanj se udeležuje tudi finančni minister Dušan Mramor, ki se je ob prihodu izognil medijem. Glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Boris Koprivnikar je pojasnil le, da se bodo pogovarjali zlasti o finančnih pričakovanjih obeh strani.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj je medtem v izjavi novinarjem potrdil ponedeljkov sestanek na ministrstvu za finance, na katerem je Mramor opozoril na nujnost zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja pod zahtevane tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Po Štrukljevih besedah je minister izpostavil tudi, da tega ni mogoče storiti brez dodatnih rezov v javnem sektorju.

Mramor, ki je pogajanja predčasno zapustil, je ob odhodu pojasnil, da gre za predvidevanja, kaj se bo zgodilo, če ne izpolnimo zavez, ki smo jih dali Evropski komisiji. Poudaril je, da moramo z vsemi ukrepi doseči, da se primanjkljaj zmanjša pod tri odstotke BDP. "V kolikor nam to ne uspe, zelo verjetno sledijo ukrepi Evropske komisije, dodatne zahteve in med temi zahtevami so lahko tudi take po znižanju plač, na kar bi lahko vlada odgovorila le tako, da sprejme zakon o znižanju plač," je dodal finančni minister. Po informacijah o vsebini ponedeljkovega sestanka bi bilo znižanje plač z interventnim zakonom lahko sedemodstotno.

“Če ne bi 600 milijonov na Tešu vrgli v zrak in v zasebne žepe, bi si lahko mi štiri leta dvigovali plače”

Ob tem je Štrukelj poudaril, da v tem trenutku ne vidijo kompromisa med "diametralno nasprotnimi stališči". Sindikalisti namreč vseskozi pristajajo le na prenos trenutno veljavnih ukrepov, kar pa bi pomenilo 127 milijonov evrov manj od načrtovanega prihranka vlade z dodatnimi ukrepi.

Na vprašanje, kje sam vidi možnosti za prihranek, je Štrukelj odgovoril, da so teh 127 milijonov evrov "že nekajkrat imeli. Mimogrede, če ne bi 600 milijonov na Tešu vrgli v zrak in v zasebne žepe, bi si lahko mi štiri leta dvigovali plače. Ampak to nikogar ne zanima," je dodal.

Štrukelj vladi predlaga “naj bo vlada” in da “naj se stepejo v Bruslju”

Je pa tudi po njegovem mnenju jasno, da vlada ta denar mora najti. Zato ji predlaga, naj "postane vlada. Naj se stepejo v Bruslju in si izboljšajo pogoje, po katerih moramo doseči ta odstotek. In naj prisilijo banke, ki sedijo na denarju, da bodo začele posojati denar slovenskim podjetjem. Da bomo mi iz svojih žepov financirali gospodarstvo, je neumno," je bil oster Štrukelj, ki je v tem trenutku "skoraj prepričan", da se bodo sindikati dogovorili za skupen protestni shod, ki ga sicer za 3. december načrtuje šolski sindikat Sviz. Štrukelj namreč dvomi, da bo vlada pristala na sindikalne zahteve.

O podrobnostih ponedeljkovega sestanka, ki se ga je poleg Mramorja in Štruklja udeležil še vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič, Štrukelj sicer ni želel govoriti. Neuradno pa naj bi Mramor na srečanju opozoril tudi, da iz EU že prihajajo opozorila o scenarijih poseganja v plače in druge prejemke, če dogovora med vlado in sindikati ne bo. V tem primeru naj bi vladi preostalo kar sedemodstotno znižanje plač z interventnim zakonom.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je glede Mramorjevih napovedi o morebitnem znižanju plač z zakonom danes dejal, da gre za "grozilni manever, ki so ga že vajeni iz preteklosti". Take napovedi po njegovem mnenju povzročajo še večji nemir in jezo med zaposlenimi v policiji in tudi širše v javnem sektorju. Takšne izjave bi na četrtkovi skupni seji sveta obeh policijskih sindikatov pomenile zelo lahko odločitev, je ocenil, torej se lahko zgodi tudi formiranje stavkovnih odborov in takojšen konflikt z vlado.

STA


Najbolj brano