Sindikati zavrnili vladni predlog

Sindikati javnega sektorja so zavrnili najnovejši vladni predlog varčevalnih ukrepov za prihodnje leto.

S predlogi dodatnih varčevalnih ukrepov bi vlada po novem prihranila zgolj dodatnih okoli 70 milijonov evrov in ne več 127 milijonov evrov Foto: STA
S predlogi dodatnih varčevalnih ukrepov bi vlada po novem prihranila zgolj dodatnih okoli 70 milijonov evrov in ne več 127 milijonov evrov Foto: STA

LJUBLJANA > So pa oblikovali svojega po načelu “vzemi ali pusti”: pristajajo le na prenos trenutno veljavnih ukrepov, s tem da bi se napredovanja izplačala decembra 2015. Vladni pogajalci želijo zadevo preveriti na vladi, pogajanja se nadaljujejo v petek.

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja tudi na današnjem nadaljevanju pogajanj, po slabih štirih urah razprave, niso zbližali stališč.

Vladna stran je namreč sindikatom predstavila nov predlog varčevalnih ukrepov, a so ga sindikati pričakovano zavrnili. Kot je po koncu pogajanj pojasnil predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, je bil ta vladni predlog za sindikate “povsem nesprejemljiv”.

Tako so vladni strani dali svoj predlog, s katerim se po Štrukljevih besedah strinjajo vsi sindikati razen enega. Z njim pristajajo, da se sedaj veljavni ukrepi podaljšajo in veljajo celo prihodnje leto z vsemi varovalkami, ki so zapisane tudi v trenutno veljavnem dogovoru. Izjema je le sprostitev napredovanj, tako v plačne razrede kot v nazive, za katere pa bi izplačevanje zamaknili do decembra 2015 oziroma do novembrske plače.

Ker bi bilo torej v prihodnjem letu za napredovanja le eno izplačilo, ta ukrep po Štrukljevih besedah za vlado ne bi pomenil negativnih učinkov. Bi pa javnim uslužbencem na ta način “zavarovali napredovanja, zato da nam jih ne bi vzeli tudi v letu 2016”, je dodal.

Hkrati po njegovih besedah želijo še, da se vlada opredeli tudi glede tistih ukrepov, ki niso predmet pogajanj, in jih je nekaj predlaganih pri policistih, v šolstvu, v kulturi.

Glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po koncu pogajanj pojasnil, da bo trenutno stanje predstavil celotni vladni ekipi, ki se bo tudi opredelila do zadnjega sindikalnega predloga. Ni še jasno, ali se bodo sestali ali pa to storili na dopisni seji.

Ob tem Koprivnikar ne želi špekulirati, kakšna bo odločitev vlade, se bodo pa po njegovih besedah posvetovali “takoj, vladno stališče pa pridobili zelo hitro”.

Zadnji vladni predlog je sicer, kot je pojasnil minister, vseboval dve različici. Prva je vključevala zgolj “popravek plačne lestvice”, druga pa poleg tega še spremembo obračuna potnih stroškov, vključno z delnim zmanjšanjem. O podrobnostih tega predloga pa Koprivnikar ni želel govoriti, saj da zdaj niti nima smisla razpravljati o njem.

Po neuradnih informacijah naj bi sicer vlada želela podaljšati trenutno veljavne varčevalne ukrepe, vključno s kompresijo plačne lestvice. Ob tem bi pristala na sprostitev napredovanj za tiste, ki so v izhodiščnem plačnem razredu. Sprostila bi tudi napredovanja v nazive, a z enoletnim zamikom izplačevanja. V zameno naj bi vlada tokrat predlagala linearni poseg v osnovne plače javnih uslužbencev, in sicer znižanje za 2,1 odstotka.

Če bi obveljal zadnji sindikalni predlog, bi to pomenilo prihranek na ravni letošnjega leta, 313 milijonov evrov. Medtem je vladna stran poleg tega prihranka sprva želela z dodatnimi ukrepi prihraniti še 127 milijonov evrov, z današnjim predlogom ukrepov pa 70 milijonov evrov.

Od tega, ali bo vlada pristala na sindikalni predlog, je odvisna tudi izvedba protestnega shoda, ki ga sindikati načrtujejo za prihodnji teden v sredo. Ne pristajajo namreč na kakršnakoli dodatna znižanja, gasilci in policisti so ob tem tudi že zagrozili s stavko.

“Če v petek naš predlog ne bo sprejet, potem je verjetno, da bomo tisto, kar smo doslej zahtevali za pogajalsko mizo, zahtevali s svojimi telesi pred vhodom na vlado,” je še dejal Štrukelj.

Pogajanj se je danes udeležil tudi finančni minister Dušan Mramor, ki je bil z izjavami novinarjem redkobeseden. Le ob odhodu je povedal, da je sindikatom pojasnjeval javnofinančne okoliščine. Že minuli teden je Mramor sindikate posvaril, da bo treba po zahtevah iz Bruslja plače javnih uslužbencev znižati z zakonom, če Sloveniji ne uspe zmanjšati javnofinančnega primanjkljaja pod zahtevane tri odstotke BDP.

Premier Miro Cerar pa je na novinarski konferenci po današnji seji vlade dejal, da realno upanje za dogovor s sindikati ostaja, se bo pa čas za dogovarjanje verjetno iztekel prihodnji teden.

“Optimist sem tudi v smislu, da tudi če pride do protestov, kakršnihkoli javnih nasprotovanj, da nas le ne bo zapustil zdrav razum, da bodo ljudje le znali preceniti, da smo zdaj vsi skupaj v tako težki situaciji zaradi preteklih napak,” je povedal predsednik vlade.

“Državljanom sporočam, da vem, da je zelo težko znova spremljati tako zahtevne procese, kot so zdaj ta pogajanja, da je zelo težko znova doživljati to, da moramo še vedno varčevati,” je še povedal Cerar. A njegova vlada, kot je dodal, z realnim programom to namenja zgolj funkciji razvoja.

STA


Najbolj brano