Sindikati in delodajalci na nasprotnih bregovih glede izobrazbe trgovcev

Sedem let po padcu zaradi veta državnega sveta so na gospodarskem ministrstvu vnovič pripravili spremembe zakona o trgovini, ki gredo v smer odprave izobrazbenih pogojev za trgovce. S tem se bo omogočilo napredovanje delavcev ter odpiranje manjših prodajaln, so zadovoljni v Trgovinski zbornici Slovenije. Sindikati so proti.

Sindikati od gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pričakujejo, da bo predlog novele zakona umaknil iz postopka,  na Trgovinski zbornici Slovenije pa si želijo njen sprejem. Foto: STA
Sindikati od gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pričakujejo, da bo predlog novele zakona umaknil iz postopka, na Trgovinski zbornici Slovenije pa si želijo njen sprejem. Foto: STA

LJUBLJANA > Zakon o trgovini določa, da morajo biti za opravljanje trgovinske dejavnosti poleg minimalnih tehničnih pogojev izpolnjeni tudi pogoji, ki se nanašajo na minimalno stopnjo izobrazbe za nekatere tipične poklice v trgovini.

S predlogom novele zakona, ki so jo pripravili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, se bo te pogoje črtalo. S tem se sledi ciljem vlade za odpravo administrativnih ovir ter vzpostavitev poslovnega okolja, ki bo spodbujalo razvoj podjetništva in konkurenčnosti, pojasnjujejo na ministrstvu.

Zdaj mora imeti prodajalec končano najmanj srednjo poklicno izobrazbo, trgovski poslovodja pa najmanj srednjo strokovno izobrazbo. Takšnih administrativnih omejitev ne pozna nobena država članica EU, izobrazbeni pogoji torej ne vplivajo na razvojno raven in kakovost storitev v tej panogi, so predlog ministrstva podprli v Trgovinski zbornici Slovenije.

Državni zbor je določbo o zahtevani stopnji izobrazbe za zaposlene v trgovini iz zakona črtal že leta 2007, a je državni svet zaradi nasprotovanja interesne skupine delojemalcev na novelo zakona izglasoval odložilni veto. Nato so se pomisleki pojavili tudi pri nekaterih takratnih koalicijskih partnerjih in državni zbor pri ponovnem glasovanju zakona ni podprl.

Prepričani so, da se bo s tem odpravil neenakopraven položaj zaposlenih v trgovini, saj bo omogočeno njihovo napredovanje brez predhodnega izpolnjevanja zakonskega pogoja, da morajo kljub svojim dolgoletnim delovnim izkušnjam in strokovnim znanjem pridobiti še dodatno stopnjo izobrazbe.

Po drugi strani v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije ministrstvu očitajo, da je enostransko prisluhnilo stanovski zbornici, ob tem pa ignoriralo ves čas znano sindikalno stališče. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, je bila deregulacija na tem področju pravzaprav že narejena. Zahteva se le stopnja določenega minimalnega standarda znanj, ki je za zagotavljanje pravic potrošnika nujno potrebna, so poudarili.

Medtem ko sindikati od gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pričakujejo, da bo predlog novele zakona, o katerem je bila decembra lani opravljena javna obravnava, zdaj pa je v medresorskem usklajevanju, umaknil iz postopka, si na Trgovinski zbornici Slovenije želijo njen sprejem. “Hkrati si bomo na zbornici še naprej prizadevali za davčne razbremenitve plač, tudi božičnice in regresa,” so napovedali.

STA


Najbolj brano