Sindikat vojakov izpodbija pokojninski načrt poklicnega zavarovanja

Sindikat vojakov Slovenije je danes na ustavno sodišče vložil zahtevo, s katero izpodbija pokojninski načrt poklicnega zavarovanja, so sporočili iz sindikata. Za pripadnike Slovenske vojske je načrt po njihovem mnenju v določenem delu v neskladju z zakoni in ustavo, zato zahtevajo odpravo spornega dela.

Sindikat vojakov Slovenije je  na ustavno sodišče vložil zahtevo, s katero izpodbija pokojninski načrt poklicnega zavarovanja Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Sindikat vojakov Slovenije je na ustavno sodišče vložil zahtevo, s katero izpodbija pokojninski načrt poklicnega zavarovanja Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Sindikat pričakuje, da bo ustavno sodišče zahtevo obravnavalo absolutno prednostno in Kapitalski družbi naložilo takojšnjo odpravo po njihovi oceni škodljivih posledic, ki jih je že utrpelo več sto pripadnikov Slovenske vojske.

Pokojninski načrt poklicnega zavarovanja v 30. členu pripadnikom Slovenske vojske določa za izplačilo privarčevanega denarja iz sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja pri Kapitalski družbi dodaten pogoj, in sicer prekinitev delovnega razmerja, navaja sindikat.

Na ustavno sodišče je že minuli teden naslovil zahtevo za odpravo avtentične razlage 5. odstavka 206. člena pokojninskega zakona, ki je po njegovih navedbah za nazaj legalizirala sporni del pokojninskega načrta poklicnega zavarovanja. Pokojninski načrt poklicnega zavarovanja je začel veljati in se uporabljati 30. decembra 2013 in je z izpodbijanim delom spremenil zakon, menijo v sindikatu.

V skladu z avtentično razlago petega odstavka 206. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki jo je DZ sprejel 12. junija, lahko tisti vojaki, ki ne nameravajo uveljavljati poklicne pokojnine, in vojaki, ki jim je zaradi starostnih omejitev odpovedana pogodba o zaposlitvi, sredstva obveznega dodatnega zavarovanja dvignejo šele po prekinitvi pogodbe.

STA


Najbolj brano