Sindikalni predstavniki pred vlado zahtevali izredno uskladitev pokojnin

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), v kateri je tudi sindikat upokojencev, so s protestom pred vladnim poslopjem danes zahtevali izredno uskladitev pokojnin. Menijo namreč, da so zaradi gospodarske rasti za to izpolnjeni vsi pogoji. Če jim vlada ne bo prisluhnila, napovedujejo, da se jih bo prihodnjič zbralo več.

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, v kateri je tudi sindikat upokojencev, so s protestom pred vladnim poslopjem danes zahtevali izredno uskladitev pokojnin.
Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, v kateri je tudi sindikat upokojencev, so s protestom pred vladnim poslopjem danes zahtevali izredno uskladitev pokojnin. 

LJUBLJANA >Pred vladnim poslopjem je soglasje vlade za izredno uskladitev pokojnin zahtevalo okoli 30 sindikalnih predstavnikov. Predsednik ZZZS Dušan Semolič je vlado opozoril, naj upoštevajo njihov prvi korak.

“Lažje se pogovarjajo z nami kot pa s tisoči, ki bi prišli pred vlado,” je dejal v izjavi novinarjem in dodal, da zagotovo ne bodo držali križem rok, če vlada ne bo prisluhnila pozivu.

Sindikat upokojencev Slovenije vlado poziva, da v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju izda soglasje k sklepu o izredni uskladitvi pokojnin v letu 2015, ki ga bo svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije na pobudo člana sveta Branka Pintarja predvidoma sprejel 26. februarja.

V sindikalnih vrstah ocenjujejo, da bo za leto 2014 ugotovljena prva pozitivna gospodarska rast po uveljavitvi zakona. V pozivu vladi so spomnili, da je Urad za makroekonomske analize in razvoj v decembra objavljeni publikaciji napovedal 2,5-odstotno rast BDP. Tako bo po njihovem mnenju izpolnjen pogoj za izredno uskladitev pokojnin.

Pokojninska reforma namreč določa, da se lahko v letu po letu, v katerem je ugotovljena pozitivna gospodarska rast bruto domačega proizvoda, ali v letu, ko je rast najnižje pokojninske osnove dve leti zaporedoma nižja od rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od januarja do decembra preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem pred tem, na predlog sveta zavoda in ob soglasju vlade opravi izredna uskladitev pokojnin.

Sindikalni predstavniki so opozorili, da je naraščajoča revščina med upokojenci posledica omejevanja usklajevanja pokojnin v letih gospodarske krize. Zato je letos za olajšanje položaja upokojencev po njihovem prepričanju treba izvesti izredno uskladitev pokojnin v skladu z zakonom.

Sindikalisti so zahtevo predali državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Tadeju Slapniku.

Na ministrstvu za finance so že pred dnevi pojasnili, da nasprotujejo izredni uskladitvi pokojnin v 2015. Pokojninska blagajna namreč sama ni sposobna financirati dodatnih 45 milijonov evrov odhodkov, kolikor bi bilo treba zagotoviti za izredno uskladitev, zato bi to breme padlo na državni proračun, so opozorili.

Medtem pa koalicijski sporazum predvideva uskladitev pokojnin v primeru dosega 2,5-odstotne gospodarske rasti. Če bo statistični urad ugotovil takšno gospodarsko rast, bo tudi Desus vztrajal pri uskladitvi, je pred dnevi napovedal prvak te stranke Karl Erjavec.

STA


Najbolj brano