Simoneti izgubil tudi zaupanje koalicijske SD

Predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Marko Simoneti je izgubil tudi zaupanje SD, ki se po potrebnih postopkih zavzema za njegovo razrešitev, je po vrhu koalicije povedal vodja poslancev SD Matjaž Han. Tako vztrajajo tudi v Desusu, medtem ko se v SMC konkretno ne izrekajo o položaju Simonetija. Je pa Simona Kustec Lipicer (SMC) poudarila pomen zaupanja.

Predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev 
bank Marko Simoneti je izgubil tudi zaupanje SD. Foto: STA
Predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank Marko Simoneti je izgubil tudi zaupanje SD. Foto: STA

LJUBLJANA > V SD se zavzemajo za to, da spoštujejo postopke, ”a vemo, kaj smo slišali,” je danes povedal Matjaž Han. Zato verjame, da bo skupščina sprejela takšno odločitev, da bodo iskali naslednika Marka Simonetija. “Ne potrebujem velikih poročil, zaupanje je omajano,” je poudaril.

Simona Kustec Lipicer je izpostavila pomen zaupanja. “Modro bomo morali presoditi med iskanjem objektivne odgovornosti, ki jo narekujejo pravila prava, in splošnim zaupanjem v delovanje posameznikov, ki vodijo te zelo pomembne politične institucije,” je po koalicijskem srečanju v izjavi novinarjem dejala vodja poslanske skupine največje vladne stranke.

Poudarila pa je, da morajo tudi v tem primeru, ko je javnost razburil posnetek, na katerem Simoneti razmišlja, kako obiti Lahovnikov zakon, slediti vsem pravilom. To je, da vlada kot skupščina pozove upravo k poročanju ter se na tej podlagi odloči kot odgovorna lastnica, je pojasnila Kustec Lipicerjeva. Tako po njenih besedah sledijo pravilom ter ne politizirajo in presojajo vnaprej, saj to ni naloga politike.

Koalicijski partnerici Desus in SD se sicer zavzemata za spoštovanje postopkov v tem primeru, vendar sta na podlagi posnetka odločnejši. Prvak Desusa Karl Erjavec je že minuli teden Simonetija pozval k odstopu, sicer bodo predlagali njegovo razrešitev. Danes je izrazil pričakovanje, da ga bo v tem predlogu podprl tudi premier Miro Cerar.

Po koalicijskem srečanju v Desusu vztrajajo pri svoji zahtevi, je povedal vodja poslanske skupine Franc Jurša. Upa, da tej temi v prihodnje ne bo več treba posvečati toliko razprave, ampak bodo morda več govorili o ljudeh, ki živijo na robu preživetja. Na delovnih mestih, kot je v DUTB, pa naj po besedah Jurše delajo tisti, ki so pripravljeni delati tudi za “normalno nagrado”.

Medtem se je odprlo tudi vprašanje morebitne spremembe Lahovnikovega zakona. Če predvsem menedžerji menijo, da jih ta zakon omejuje in tako ne morejo delati, naj se izpostavijo pred javnostjo in predlagajo spremembe, je pozval Han. To je po njegovih besedah stvar postopkov in zatem odločitve političnih strank, zdaj pa je treba obstoječo zakonodajo spoštovati.

Kustec Lipicerjeva je spomnila, da nekateri izpostavljajo menedžerski problem, povezan s plačami. Če bo treba o zakonu ponovno premisliti, zagotavlja, da bodo v SMC to naredili, nikakor pa ne z vnaprejšnjim scenarijem glede sprememb.

Vlada danes obravnava poročilo ministrstva za finance o ravnanju upravnega odbora DUTB pri določanju plačil zaposlenim v DUTB in družbah v njeni lasti. Pred sprejetjem dokončnih stališč se bo z dejstvi in okoliščinami v zvezi z nedavnimi dogodki na DUTB seznanila na skupščini slabe banke, na katero bodo vabljeni tudi člani njenega upravnega odbora. Predsednik vlade Miro Cerar je sklenil skupščino DUTB sklicati za prihodnji teden.

STA


Najbolj brano