Simobil in T-2 po umiku Pop TV iz zraka že dražita pakete

Telekomunikacijski operater Simobil je prvi, ki je po prenehanju oddajanja programov Pop TV in Kanal A prek omrežja prizemnih oddajnikov napovedal podražitev svojih paketov s televizijskimi programi. Mesečne naročnine na te pakete se bodo zvišale s 1. marcem letos, in sicer za tri evre z davkom na dodano vrednost. Po poročanju spletne strani tehnozvezdje.si se je za podražitev odločil tudi T-2.

Fotografija je simbolična. Foto: Osman Orsal
Fotografija je simbolična. Foto: Osman Orsal

LJUBLJANA > Simobil je v obvestilu, objavljenem na spletni strani svoje blagovne znamke za ponudbo fiksnega dostopa do interneta, televizije in telefonije Amis, zapisal, da se bodo cene paketov zvišale "predvsem zaradi spremembe poslovnih modelov nekaterih izdajateljev televizijskih programov".

Pri T-2 se bo osnovni četverček (T-4 start) podražil s 30 na 35 evrov, vključeval pa bo več televizijskih programov. Doplačljive programske sheme (z več programi) se bodo podražile za tri evre na 9, 12 in 17 evrov.
Po mnenju nekaterih poznavalcev je samo vprašanje časa, kdaj in v kakšni obliki bodo Simobilu s podražitvami sledili tudi drugi največji ponudniki s plačljivimi paketi za televizijske programe, kot sta še Telekom Slovenije in Telemach. Po poročanju portala Tehnozvezdje.si sicer ni presenetljivo, da se je za dvig cen kot prvi odločil prav Simobil. Ta operater ima namreč od omenjene četverice največjih najmanj lastnega omrežja. Zaradi najemanja omrežja, večinoma pri Telekomu, nekaj pa tudi pri določenih manjših ponudnikih, ima precej malo manevrskega prostora pri stroških.

Programa Pop TV in Kanal A od 16. januarja nista več dosegljiva gledalcem, ki televizijo spremljajo le prek navadnih strešnih oziroma sobnih anten. Medijska hiša Pro plus, pod okrilje katere sodita, se je namreč odločila, da ju ne bo več oddajala prek prizemne mreže oddajnikov, tako da sta zdaj dosegljiva le prek ponudnikov kabelske oziroma satelitske televizije.

Pro plus je ob tej potezi od operaterjev, ki ponujajo plačljive platforme za spremljanje TV-programov, izpogajal nadomestilo za prikazovanje obeh programov. Operaterji naj bi namreč doslej ne bili pripravljeni plačevati nadomestil za ta programa, ker so ju gledalci lahko spremljali brezplačno prek sobnih in strešnih anten.

Simobil je zdaj prvi uradno napovedal podražitev. Za tri evre z DDV se bodo zvišale cene mesečnih naročnin vseh paketov za zasebne in poslovne naročnike, ki vsebujejo storitev Televizija ali storitev TM TV, Televizijo pri operaterju TSRPL v omrežjih Simobil ter Telekom Slovenije.

Obenem so v Simobilu napovedali, da se bo vsem paketom za zasebne naročnike v omrežju Simobil ter Telekom Slovenije, ki ne vsebujejo storitev Televizija ali storitev TM TV, cena zvišala za en evro z DDV. Izjema so paketi v kabelskih omrežjih, pri katerih cene ostajajo nespremenjene.

STA


Najbolj brano