Sestal se je Svet za nacionalno varnost

V Ljubljani se je skladno z napovedmi danes znova sestal Svet za nacionalno varnost. Na mejna prehoda Gruškovje in Petišovci je doslej z avtobusi iz Hrvaške prišlo po 300 beguncev, ki sedaj čakajo na registracijo, nato pa naj bi jih razporedili po namestitvenih centrih po državi.

Na mejna prehoda Gruškovje in Petišovci je doslej z avtobusi 
iz Hrvaške prišlo po 300 beguncev, ki sedaj čakajo na 
registracijo, nato pa naj bi jih razporedili po namestitvenih 
centrih po državi. Foto: STA
Na mejna prehoda Gruškovje in Petišovci je doslej z avtobusi iz Hrvaške prišlo po 300 beguncev, ki sedaj čakajo na registracijo, nato pa naj bi jih razporedili po namestitvenih centrih po državi. Foto: STA

LJUBLJANA > Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je pred sejo povedal, da danes v Sloveniji pričakujejo 1800 beguncev, je poročal spletni Večer. Hrvaška je v petek napovedala, da bo 600 beguncev prišlo z avtobusi, 1200 pa z vlakom.

Hrvaške železnice so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina danes sporočile, da v kraju Tovarnik begunce vkrcavajo na poseben vlak, ki jih bo odpeljal do Čakovca in nato naprej do mejnih prehodov Mursko Središće (Petišovci) in Macelj (Gruškovje).

Janez Krivec iz Slovenskih železnic je danes pojasnil, da razmere na terenu spremljajo, zaenkrat pa še niso prejeli nobenega navodila oziroma informacije s strani policije ali notranjega ministrstva o potrebi po večjem številu vagonov ali vlaka za prevoz beguncev. Zmogljivosti imajo sicer pripravljene, je dodal.

Krivec je pojasnil, da potniški promet med Slovenijo in Hrvaško do nadaljnjega še ostaja ustavljen, na železnicah pa še ne vejo, kdaj ga bodo ponovno vzpostavili.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je pred sejo Sveta dejal, da “Slovenija dela veliko napako, ker ni sprejela ponujene pomoči Nemčije glede varovanja meje”. Po njegovem mnenju bi bilo to potrebno, saj meni, da bo v tokratnem begunskem valu prišlo v Slovenijo veliko več ljudi, kot v prvem. Izrazil je, da lahko zaradi velikega števila beguncev hitro pride do neobvladljivih razmer, navaja spletni Večer.

Slovenija je sicer ves čas v stikih z organi sosednjih držav, dogajanje pa spremljajo tudi prek slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev, je v petek povedal zunanji minister Karl Erjavec. Predvsem so v stalnem stiku s slovenskimi veleposlaništvi na Hrvaškem, na Madžarskem in v Avstriji.

V pripravljenosti so tudi prostovoljci, predvsem so na voljo za pomoč v sprejemnih centrih ob meji s Hrvaško.

STA


Najbolj brano