Šest milijonov evrov škode v Kostanjevici na Krki

Krka, ki je konec tedna v celoti preplavila kostanjeviški otok, tam poplavlja le še njegov najnižji severni del. Na otoku so civilna zaščita in gasilci danes začeli s čiščenjem, pri katerem jim je pomagalo tudi 50 vojakov. Ti bodo na pomoč priskočili tudi v torek, popis škode pa naj bi se v kostanjeviški občini začel konec tedna.

 Foto: STA
Foto: STA

KOSTANJEVICA NA KRKI > Poveljnik kostanjeviške civilne zaščite Robert Zagorc je povedal, da jim bo v torek pomagalo 30 gasilcev in ob drugih vojakih še ekipa za dekontaminacijo Slovenske vojske. Sicer se voda zadržuje le še na najnižjem delu otoka in še v kakšnem manjšem žepu. V kostanjeviški osnovni šoli pa bo v torek spet pouk.

Voda naj bi se z otoka povsem umaknila do četrtka, po grobih ocenah pa naj bi škoda v vsej Občini Kostanjevica na Krki dosegla dvakratno škodo poplav leta 2010. Po Zagorčevih besedah je takratna poplava povzročila od 2,5 do tri milijone evrov škode, po grobih ocenah pa naj bi se škoda ob sedanji poplavi tudi zaradi obsega naravne nesreče, številnih plazov in uničene infrastrukture podvojila.

Krka je na kostanjeviškem otoku vdrla v 45 stanovanjskih hiš, zaledna voda pa je močno ogrožala tovarno kopalniškega pohištva Lipa metliške Kolpe v tamkajšnjem obrtno-industrijskem območju, je še navedel Zagorc.

Stanje se umirja tudi v drugi v zadnji poplavi najbolj prizadeti dolenjski občini - Šentjerneju. Tamkajšnji župan Franc Hudoklin je povedal, da so v poplavljenih vaseh ob Krki, kjer se voda že umika, danes spet razdeljevali hrano, vodo in druge potrebščine.

Ponekod so začeli s čiščenjem in sanacijo, v torek pa jim bo na pomoč priskočilo 20 vojakov Slovenske vojske, ki so jo za sredo zaprosili tudi za razkužitev poplavljenih stanovanj. Sanacija poteka tudi drugje v občini, na Šentjernejskem so danes začeli tudi s popisovanjem škode.

Popis naj bi končali do konca tedna ali še nekoliko kasneje, škodo v občini pa že sedaj v grobem ocenjujejo na dober milijon evrov.

Šoloobvezni otroci na poplavljenih šentjernejskih območjih so še v torek lahko doma, je še povedal Hudoklin. STA


Najbolj brano