Septembra višje položnice za električno energijo

Gospodinjstva bodo septembra dobila višje položnice za električno energijo, a ne zaradi dražje elektrike, ampak zaradi višjega prispevka zeleni energiji. Ta - za povprečno gospodinjstvo to mesečno pomeni 1,35 evra več - se je namreč zvišal z avgustom, kar se bo odrazilo na septembrskih položnicah.

Vlada je uredbo spremenila, ker je v shemi za subvendenarja.sredstev. Foto: Leo Caharija
Vlada je uredbo spremenila, ker je v shemi za subvendenarja.sredstev. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Vlada je konec julija potrdila izvedbeno podlago za spremembo prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, ki jo je pripravila agencija za energijo.

Ta je povprečni prispevek na kilovat obračunske moči električne energije določila pri 1,06397 evra. Koliko bodo višje položnice za posamezno gospodinjstvo, je sicer odvisno od razvrstitve v odjemno skupino glede na moč, napetostno raven, kategorijo in namen porabe električne energije.

Medtem se bodo položnice za energetsko intenzivna podjetja znižala, saj bo ta del industrije deležen 70-odstotne oprostitve. Tako je vlada določila v uredbi o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. S tem je sledila evropskim smernicam, ki urejajo oprostitve tega dela gospodarstva.

Smernice za državne pomoči za varstvo okolja in energijo dopuščajo, da se energetsko intenzivna podjetja, ki izpolnjujejo pogoje iz smernic in so izpostavljene mednarodni trgovini, oprosti do 85 odstotkov prispevka za spodbujanje obnovljive vire, ki se plačuje na porabo električne energije.

Vlada je uredbo spremenila, ker je v shemi za subvencioniranje zelenih virov energije premalo denarja. Tako se bo po novem, z višjim prispevkom za gospodinjstva in razbremenitvijo energetsko intenzivnih podjetij, v podporno shemo na letni ravni steklo 20 milijonov evrov več kot doslej.

Poleg višjega prispevka za zeleno energijo pri elektriki bo višji tudi prispevek od porabe trdnih, tekočih in plinastih fosilnih goriv in daljinske toplote na megavatno uro dobavljene energije, in sicer je določen pri 0,99045 evra. Ta sprememba bo imela zanemarljiv vpliv na cene fosilnih energentov in daljinske toplote.

Shema za subvencioniranje zelene energije letos po ocenah agencije rabi 165 milijonov evrov. Večino jih pride iz naslova prispevka končnih odjemalcev električne energije (letos po oceni 123,5 milijona evrov), sledi prispevek na fosilna goriva in daljinsko toploto (po oceni naj bi letos iz tega naslova priteklo 33 milijonov evrov). Tako imenovana eko skupina naj bi iz prodaje elektrike v shemo prispevala 8,5 milijona evrov.

STA


Najbolj brano