Senat fakultete o magistrski nalogi Markeževe v četrtek

Dekan Fakultete za državne in evropske študije Matej Avbelj je zaradi suma, da je magistrska naloga Klavdije Markež plagiat, dal predlog za začetek postopka za ugotavljanje izpolnitve pogojev za odvzem magistrskega naziva.

Klavdija Markež Foto: STA
Klavdija Markež Foto: STA

LJUBLJANA > Matej Avbelj je povedal, so s programom ugotovili, da se naloga v 37 odstotkih prekriva z drugim delom.

Po Avbljevih besedah je predlog dal potem, ko ga je vodja knjižnice fakultete v torek seznanila z ugotovitvami pregleda magistrske naloge Klavdije Markež z antiplagiatorskim programom, ki je ugotovil 37-odstotno ujemanje z drugim delom.

Po njegovih besedah bo senat v četrtek na seji preveril, ali so izpolnjeni formalni pogoji za začetek postopka za odvzem naziva. Če bodo, bo postopek uvedel in nato bo senat imenoval tričlansko komisijo, ki bo vsebinsko preverila nalogo.

Komisija mora nalogo pregledati še “na roke”

O svojih ugotovitvah bo komisija v 30 dneh seznanila senat. Ta potem sprejme sklep o morebitnem odvzemu. Za pregled naloge je zaprosila Markeževa sama, je dodal Avbelj.

Pri ujemanju, ki ga je ugotovil protiplagiatorski program, gre za matematično prekrivanje, je opozoril Avbelj. Tako bo komisija morala zdaj še “na roke” pregledati, v katerih delih se naloga ujema. “Citirati je treba vse tisto, kar ni splošno znano dejstvo in kar niso izvirne misli. Mehanično se tega ne da oceniti,” je dodal.

Avbelj dodaja, da so protiplagiatorski programi postali cenovno dostopni šele v zadnjih letih. Na fakulteti ta program uporabljajo zadnji dve akademski leti. Če s programom ugotovijo, da se delo v več kot 20 odstotkih ujema z drugim delom, obvestijo študenta in mentorja, naj delo ustrezno popravita. Do tedaj dela ne spustijo čez tehnični pregled.

Isti viri in literatura

Sprašuje se, ali je bila diplomska naloga iz leta 2002, s katere naj bi Markeževa prepisovala, v času ustvarjanja magistrske naloge leta 2005 že javno dostopna. “Mentor in strokovna komisija, ki je takrat to magistrsko nalogo Markeževe ocenjevala, tehnično ni mogla te kršitve zaznati,” je ocenil.

Spletna Demokracija je danes poročala, da je magistrska naloga Markeževe plagiat. Po ugotovitvah njenih novinarjev je namreč v velikem delu prepisana iz diplomskega dela nekdanjega študenta Ekonomske fakultete Ljubljana. Navajala je celo iste vire in literaturo kot on, pri tem pa naloge ni navedla niti med literaturo niti viri.

STA


Najbolj brano