Senat UL pozval dekane, da fakultetam v celoti vrnejo dodatek za pripravljenost

Senat Univerze v Ljubljani (UL) je na današnji seji pozval dekane fakultet, da čim prej izvedejo poplačila nezakonito izplačanih dodatkov za stalno pripravljenost glede na sklepe inšpekcije. Dekane je tudi pozval, da fakultetam v celoti vrnejo izplačani denar. To se nanaša tudi na nekdanje dekane, je dejal rektor Ivan Svetlik.

Ivan Svetlik Foto: STA
Ivan Svetlik Foto: STA

LJUBLJANA > Osrednja točka dnevnega reda tokratne seje senata UL so bili izplačani dodatki za stalno pripravljenost na nekaterih fakultetah, o čemer je poročal predsednik Komisije za etična vprašanja Zoran Grubič. Poudaril je, da komisija ugotavlja, da je izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost za pedagoške, strokovne, vodstvene in administrativne zaposlene na fakultetah protipravno in neetično.

Izplačevanje tega dodatka je po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju namenjeno zgolj tistim javnim uslužbencem, ki opravljajo delo v stalni pripravljenosti, zato so upravičeni do posebnega plačila, je dejal.

...

Opozoril je, da se to na univerzi ne dogaja prvič. “Lani afera s honorarji, danes afera z izplačili teh dodatkov, kaj bo naslednje, a je to vse,” se je vprašal Grubič in hkrati odgovoril, da “to kliče k preventivi”. Glede na to, da so samo na nekaterih fakultetah izplačevali omenjene dodatke, je Grubič prepričan, da za UL očitno veljajo dvojna pravila. Zavzel se je za pripravo skupnih pravil igre za vse članice univerze. “Zadeve je treba reševati znotraj univerze na konstruktiven in umirjen način,” je dodal Grubič.

Ob tem je rektor UL Ivan Svetlik dejal, da je univerza ustavila izplačila omenjenega dodatka. S sindikatom in ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport so se dogovorili, da bodo spremenili kolektivno pogodbo za izobraževanje, na podlagi katere bi nato sprejeli ustrezen pravilnik, v katerem bi dorekli, kdo vse je upravičen do tovrstnih izplačil.

Izpostavil je, da so dekani odgovorni za zakonitost in bi morali to vedeti, mnogi, ki so prejemali ta dodatek, pa niso vedeli oziroma so se spraševali, ali je zakonit.

...

Na seji se je nato vnela razprava o tem, ali gre v tem primeru za pravno praznino ali kršitev. Dekan fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Matjaž Krajnc je prepričan, da je šlo za kršitev, sprejemanje novih pravilnikov pa bo po njegovem mnenju samo še bolj vneslo nered. Na univerzi bi morali gojiti kulturo etike, je prepričan Krajnc. Za poenotenje pravil na univerzi se je zavzel tudi dekan fakultete za družbene vede Rado Bohinc. Kot je opozoril, do tovrstnih ekscesov prihaja zaradi različne interpretacije predpisov.

Dekan fakultete za gradbeništvo in geodezijo Matjaž Mikoš, ki je nekaj več kot 3000 evrov že vrnil, je vprašal, kdo je vedel, da je izplačilo tega dodatka nezakonito. “Zakaj nas ni nihče na to opozoril, ne na univerzi, računskem sodišču in inšpektoratu,” je poudaril Mikoš, ki se zaradi tega čuti “zlorabljenega”. Sam se je že opravičil vsem sodelavcem in pričakuje, da bodo to storili tudi ostali dekani. Dekani morajo sicer do naslednje seje senata poročati o tem, kaj je bilo narejeno.

Zaradi afere z nezakonitim izplačevanjem dodatkov za stalno pripravljenost študentska Iskra poziva vse študente in zaposlene na univerzi, da se v četrtek opoldne zberejo pred stavbo univerze in zahtevajo odstop rektorja Svetlika. A rektor mora, kot je dejal, “najprej videti, kaj jih zares moti”. “Zaenkrat nisem dobil ne ustnega ne pisnega sporočila, imajo pa pravico protestirati,” je bil kratek Svetlik. Ravno v času protestov bodo na univerzi podeljevali nazive rednih profesorjev.

STA


Najbolj brano