Semolič upravi Zavarovalnice Triglav: Roke stran od našega kolega

ZSSS obsoja ravnanje uprave Zavarovalnice Triglav, ki je zaradi domnevne izdaje poslovne skrivnosti sprožila izredno odpoved delovnega razmerja sindikalistu Miletu Zukiću. “Zahtevamo ustavitev vseh postopkov proti Zukiću. To se v 21. stoletju ne bi smelo dogajati,” je dejal prvi mož ZSSS Dušan Semolič. “Roke stran od našega kolega,” je dodal.

Mile Zukić Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Mile Zukić Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je skupaj s svojim Sindikatom finančnih organizacij Slovenije (SFOS) v Ljubljani pripravila novinarsko konferenco, na kateri je predstavila ”grobo poseganje v pravico do sindikalnega dela in organiziranja” v primeru predsednika koprske enote Sindikata Zavarovalnice Triglav Mileta Zukića.

Ni bilo izdaje poslovne skrivnosti

Kot je pojasnil odvetnik Mirko Bandelj, je njegov klient, sindikalni zaupnik Zukić, kot pooblaščenec sindikata za stike z javnostjo zagotovil spletno objavo anketnega vprašalnika, v katerem sta bili prisotni dve vprašanji, v katerih je vodstvo Zavarovalnice Triglav prepoznalo poslovno skrivnost. Bandelj je prepričan, da izdaje poslovne skrivnosti ni bilo, saj so bili isti podatki že objavljeni v medijih, s tem pa javni in vsem dostopni. Posebej je omenil časnik Finance.

Dodal je, da je varnostni inženir zavarovalnice pred kakšnim letom v identičnem primeru izrecno zapisal, da objava dokumentov na strežnikih, s katerimi upravlja delodajalec, ne more predstavljati kršitev varnostne politike.

Sporna navedba komercialnih popustov pri zavarovanjih

Vprašalnik se je, tako odvetnik, nanašal na že nekaj časa pereča vprašanja oziroma anomalije v zavarovalnici. Sindikat se je moral odzvati in članstvo povprašati o poslovni praksi delodajalca, sicer bi zgrešil svoj smisel, je prepričan. Kateri vprašanji sta bili sporni, ni povedal, MMC RTV Slovenija pa je pred dnevi pisal, da sta se nanašali na komercialne popuste pri zavarovanjih.

Sekretar SFOS Drago Ščernjavič je poudaril, da sindikat lahko zbira mnenja, stališča in pripombe in da ga uprava tu ne more omejevati. Gre za napad na sindikalnega zaupnika, kakršnemu v 25 letih v Zavarovalnici Triglav ni bil priča, je bil oster. Sam to zastraševanje povezuje tudi z delom na podjetniški in panožni kolektivni pogodbi.

V Zavarovalnici Triglav ni pravega socialnega dialoga

Opozoril je še, da v Zavarovalnici Triglav ni pravega socialnega dialoga in da se uprava na vprašanja Konference sindikata Zavarovalnice Triglav ne odziva. ”Če bi imela kaj proti anketnemu vprašalniku, bi lahko to drugače problematizirala,” verjame.

Predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Slaparja, s katerim se bodo sestali v ponedeljek, je že danes pozval, da se delovnopravni spor reši ali po poti mediacije ali arbitraže in se podjetje tako izogne tudi morebitni poslovni škodi, nastali zaradi zaostrovanja sindikalnih aktivnosti.

“Gre za velik problem, ta dogodek se ne bi smel zgoditi,” se je strinjal predsednik ZSSS Semolič. ”Zukić je znan kot izjemno pošten, pokončen sindikalist,” je pojasnil. ”Verjamemo, da je za koga tudi moteč, a je tako zato, ker je prav tak, kot mora biti sindikalni zaupnik,” je dodal.

Zahtevajo zaustavitev vseh postopkov proti Zukiću

V ZSSS zahtevajo zaustavitev vseh postopkov proti Zukiću, je povedal, ob tem pa izpostavil, da je pravica delavcev, da se sindikalno organizirajo, zaščitena s slovensko ustavo in nekaterimi pomembnimi mednarodnimi dokumenti. Gre za velik civilizacijski dosežek, ki bi moral biti dominanten, sindikalni zaupniki pa bi morali biti še posebej varovani, je prepričan.

“Ni lahko stopiti v dialog z delodajalcem, lastnikom podjetja, in braniti interesov delavk in delavcev. Da si sindikalni zaupnik, moraš biti nekaj posebnega, najpomembnejše pa je, da ti delavke in delavci zaupajo. To je velika stvar. Drugo, kar je pomembno, pa je, da si pokončna osebnost, da si hraber. Veliko krivic se namreč zgodi prav sindikalnim zaupnikom, ki v dobri veri pošteno, pokončno branijo interese delavcev,” je sklenil prvi mož ZSSS.

Podporo Zukiću so izrazili tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS). Njen predsednik Branimir Štrukelj je v odprtem pismu upravi zavarovalnice zapisal, da njeno ravnanje vidijo kot poskus utišanja konstruktivnih kritik in ignoriranja glasov zaposlenih, ki vsakodnevno uresničujejo vizije vodstva in brez katerih Zavarovalnica Triglav sploh ne bi mogla obstajati in obstati. Tudi on je pozval k preklicu ukrepov proti sindikalistu. ”Rešitev ni v represiji in grožnjah, temveč konstruktivnem sodelovanju z zaposlenimi in spoštovanju njihovih predstavnikov ter stališč,” je navedel.

V Zavarovalnici Triglav so v odzivu na navedbe odločno zavrnili “vsakršne navedbe, da bi s strani družbe potekale kakršnekoli aktivnosti omejevanja sindikalnega delovanja sodelavcev ali njihovih predstavnikov”.

Kot so zapisali v sporočilu, si kot odgovoren delodajalec nenehno prizadevajo za sodelovanje z in med zaposlenimi ter njihovimi izvoljenimi predstavniki. “Konstruktiven socialni dialog je ena od naših pomembnih usmeritev in skrbi, saj verjamemo, da je z vključevanjem mogoče primerno nagovarjati začrtane poslovne izzive in spodbujati dobre odnose med sodelavci. Spoštovanje med in do sodelavcev razumemo kot pomembno dimenzijo našega delovanja,” so poudarili.

Sodelavci so, kot so poudarili, pomemben deležnik pri upravljanju podjetja, delavsko soupravljanje pa kot ustavno pravico v gospodarskih družbah in zavodih aktivno uresničujejo tudi prek sodelovanja z vzpostavljenimi delavskimi organi v družbi. “Sodelavcem in njihovim predstavnikom omogočamo, da so o bistvenih in pomembnih zadevah seznanjeni pravočasno. Z njimi se posvetujemo med načrtovanjem, torej preden je sprejeta odločitev, v nekaterih primerih tudi soodločajo, ob vsem tem pa skrbno preučimo vse prejete pobude za dobrobit zaposlenih,” so navedli.

Dodali so, da spoštujejo tudi zakonodajo in interne akte družbe, zaradi česar morajo pri svojem delovanju storiti primerne korake za zaščito poslovno občutljivih informacij in osebnih podatkov. V primeru, ko zaznajo odstopanje od zakonodaje in internih aktov, morajo ustrezno ravnati. Le tako lahko zagotavljajo primerne standarde odgovornega poslovanja za vse svoje deležnike, so še dejali.

STA


Najbolj brano