Semolič napovedal oster boj za izvzem dodatkov iz minimalne plače

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so danes ponovno pozvali k postopnemu izvzemu dodatkov iz minimalne plače. Kot je dejal predsednik zveze Dušan Semolič, je ta trenutek za to zelo primeren, saj bo zvišanje minimalne plače letos zaradi nizke inflacije le malenkostno. Nakazal je, da so se za to pripravljeni boriti tudi na ulici.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je napovedal oster boj za izvzem dodatkov iz minimalne plače.
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je napovedal oster boj za izvzem dodatkov iz minimalne plače. 

LJUBLJANA > Ključni problem slovenske minimalne plače, ki jo je konec lanskega leta v znesku 789,15 evra bruto oziroma 603 evre neto prejemalo med 45.000 in 50.000 delavcev, je njena definicija, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ponovila izvršna sekretarka pri ZSSS Andreja Poje.

Vsi prejemniki minimalne plače prejmejo enak znesek

V minimalno plačo se namreč vštevajo vsi dodatki, razen nadur: dodatki za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa (denimo nočno, nedeljsko, praznično delo) ali iz posebnih obremenitev pri delu, neugodnih vplivov okolja in nevarnosti pri delu, dodatek za delovno dobo ter dodatek za delovno uspešnost.

“Problem, ki izhaja iz te definicije, je, da vsi prejemniki minimalne plače prejmejo enak znesek, ne glede na to, ali opravljajo delo v treh ali štirih izmenah, ali opravljajo nočno delo, nedeljsko delo, ali imajo več let delovne dobe,” je razmere opisala Pojetova. To kot posebej krivično občutijo v več dejavnostih.

Zasebno varovanje: visoki dobički, varnostniki pa na minimalni plači

Predsednica Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami pri ZSSS Majda Marolt je opozorila na dejavnost varovanje. Ne glede na to, da se zasebno varovanje opravlja 24 ur na dan, sedem dni na teden, 365 dni na leto in da je tu zabeleženih največ kršitev delovne zakonodaje, hkrati pa visoki dobički, 30 odstotkov varnostnega osebja prejema minimalno plačo, je pojasnila.

“Zaposleni delajo dopoldne, popoldne, ponoči, v turnusu, v nedeljo, na praznik, skratka kontinuirano,” je povedala. Njihova plača je kljub temu vedno minimalna. Varnostniki so zato vse bolj obremenjeni s posojili, izvršbami, dokaz za njihove vse večje stiske pa je naraščajoče število prošenj za finančno pomoč, ki prihajajo na sindikat, je sklenila.

Trgovci socialni problem kljub prejemanju plače

Vse več prošenj za solidarnostno pomoč beleži tudi Sindikat delavcev trgovine Slovenije pri ZSSS, je potrdila njegova predsednica Vesna Stojanovič. “Človek ne more razumeti, da nekdo, ki cel mesec pošteno dela, ne zasluži niti za dostojno osnovno preživetje in je s svojo plačo socialni problem,” je bila kritična.

Minimalno plačo je v dejavnosti trgovine, kjer se dela deljeno, ob nedeljah, praznikih in tudi ponoči, po njenih besedah oktobra lani prejemalo devet odstotkov, v dejavnosti trgovine na drobno pa 12,3 odstotka zaposlenih. Zaradi trenutne ureditve ni nagrajevanja boljših delavcev, zmanjšana je tudi njihova motivacija, je prepričana Stojanovičeva.

V tekstilni, oblačilni in usnjarskopredelovalni dejavnosti minimalno plačo prejema 17, 18 odstotka delavcev

Sekretar Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije Anton Rozman je navedel, da v primarni tekstilni, oblačilni in usnjarskopredelovalni dejavnosti skupaj minimalno plačo prejema 17, 18 odstotka delavcev. V nekaterih podjetjih je še vedno veliko nočnega dela, je opozoril.

“Postavite se v kožo delavca, ki dobi minimalno plačo 600 evrov, pa je star 30 let, ima dodatek za nočno delo, dodatek za izmensko delo, na koncu meseca pa s strani delodajalca dobi doplačilo do minimalne plače. Trdim, da je to daleč od kakršnekoli poštenosti,” je bil oster. “Država mora končno postaviti temelje za normalno konkurenčnost v srednjeevropskem prostoru, ne v bangladeškem ali kitajskem prostoru,” je dodal.

ZSSS za postopno izvzemanje dodatkov iz minimalne plače

ZSSS izvzem dodatkov iz minimalne plače zahteva že dolgo, lani pa je predlagala, da bi do tega prišlo postopoma, začenši z enim dodatkom. Letos je pravi trenutek za to, verjame predsednik ZSSS Dušan Semolič. Zaradi nizke inflacije se bo namreč minimalna plača zvišala le za malenkost, izvzem enega dodatka pa bi tako manj prizadel delodajalce. V tekstilni industriji naj bi se minimalna plača ob izvzemu dodatka za nočno delo denimo okrepila za 30, 40 evrov bruto mesečno.

Semolič je menil še, da minimalna plača ni grožnja gospodarstvu. Tako kot v Nemčiji in ZDA je treba upoštevati, da so delavci najboljši potrošniki in spodbujevalci gospodarske rasti, je pozval.

Do izpolnitve zahtev z demonstracijami?

Na vprašanje, kako komentira odzive delodajalcev, da na tovrstne zahteve “niti slučajno” ne bodo pristali, je odgovoril, da se s tem “niti slučajno” ne bodo sprijaznili. Spomnil je, da je bil tak odgovor delodajalcev že, ko so pred leti zahtevali korekcijo minimalne plače za štiri, pet odstotkov: “In potem smo naredili, kar smo morali in je prišlo do zvišanja za 25 odstotkov”. Sindikati so namreč zvišanje leta 2009 na koncu zahtevali na množičnih demonstracijah.

STA


Najbolj brano