Sekolec ni več slovenski arbiter, odstop ponudila tudi Drenikova

Jernej Sekolec je danes, dan po objavi posnetkov, na katerih se dogovarja s slovensko agentko Simono Drenik, odstopil z mesta člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Hrvaško in Slovenijo, so sporočili z arbitražnega sodišča. Slovenska agentka na arbitražnem sodišču s Hrvaško Simona Drenik je potrdila, da je premierju Miru Cerarju danes ponudila svoj odstop.

Jernej Sekolec odstopa kot slovenski član arbitražnega 
sodišča. Foto: STA
Jernej Sekolec odstopa kot slovenski član arbitražnega sodišča. Foto: STA

LJUBLJANA > Miro Cerar, ki je pred vladno sejo povedal, da so bili pogovori Jerneja Sekolca in slovenske agentke Simone Drenik neprimerni, je pričakoval, da bosta oba za to prevzela odgovornost.

Slovenska agentka na arbitražnem sodišču s Hrvaško Simona Drenik je za STA potrdila, da je premierju Cerarju danes ponudila svoj odstop.

V kabinetu premierja so povedali, da v času seje vlade informacij o tem, ali so prejeli odstopno izjavo Drenikove, ne dajejo.

Drenikovo je na položaj agentke na arbitražnem sodišču, ki določa mejo med Slovenijo in Hrvaško, imenovala vlada, medtem ko je Sekolca na predlog predsednika republike imenoval državni zbor.

Z odstopom Sekolca, ki se umika že z današnjim dnem, je sodišče že seznanilo obe državi. V Haagu so v sporočilu za javnost še zapisali, da je v skladu z arbitražnim sporazumom sedaj na potezi slovenska vlada, da imenuje novega člana sodišča.

Sporazum namreč v drugem členu določa, da morata državi svoja, nacionalna člana sodišča imenovati v 15 dneh. Če tega ne bi storili, bo ta člana namesto njiju imenoval predsednik arbitražnega sodišča. To pravilo je veljalo tako za imenovanje originalnih članov sodišča kot tudi kasneje, če se zaradi smrti, nezmožnosti ali odstopa katerega od članov izprazni mesto.

Potem ko bo znova v polni sestavi, namerava sodišče brez odlašanja znova začeti z odločanjem v arbitražnem postopku, so še sporočili s Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ki za slovensko-hrvaško arbitražno sodišče deluje kot nekakšen sekretariat.

Spletno uredništvo, STA


Najbolj brano