Šefic: Slovenija ima pripravljene ukrepe

Bojazen, da bi države, ki ležijo severno od nas, migrante vračale v Slovenijo, je odveč, zatrjuje državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic. Slovenija bo svojo politiko uravnavanja migrantskega toka prilagajala dogajanju v Avstriji in Nemčiji.

Boštjan Šefic:  “Avstrija sprejema vse migrante. Res 
pa je, da postavlja zahtevo, da so vsi identificirani 
in da so znane države njihovega izvora.”  Foto: STA
Boštjan Šefic: “Avstrija sprejema vse migrante. Res pa je, da postavlja zahtevo, da so vsi identificirani in da so znane države njihovega izvora.”  Foto: STA

LJUBLJANA > Bojazni, da bi Slovenija postala žep oziroma križišče, kamor bi se stekali migranti, ki bi jih zavračale države severno od nas, in migranti, ki bi jih v Slovenijo pošiljale države južno od nas, je odveč, miri Boštjan Šefic.

Strah je odveč

Slovenija do zdaj od Avstrije ni dobila nobenih zahtev po ločevanju migrantov na skupine, na primer ekonomskih migrantov in migrantov, ki iščejo mednarodno zaščito. “Avstrija sprejema vse migrante. Res pa je, da postavlja zahtevo, da so vsi identificirani in da so znane države njihovega izvora,” je dejal Šefic. Zaradi tega je Slovenija v preteklosti nekatere migrante ponovno preverjala, vsi pa so nato nadaljevali pot v Avstrijo.

Čeprav želijo države omejiti priliv migrantov, o povratnem migrantskem toku zdaj ne moremo govoriti, je poudaril Šefic. Slovenija ima tudi za to okoliščino pripravljene ukrepe. Kakšne, Šefic ni povedal, cilj teh ukrepov pa je, da bi bilo število migrantov, ki bi ostali pri nas po morebitnem zaprtju meja, čim manjše.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja za zadeve EU David Brozina je pojasnil, da ima vsaka država pravico v primeru ogroženosti javnega reda in miru ter ustavne ureditve suspendirati izvajanje evropske zakonodaje in tako zaščititi samo sebe.

Zahtevki za vrnitev migrantov v Slovenijo v skladu z dublinsko pogodbo prihajajo. Doslej jih je prišlo približno 1500, Slovenija pa jih zavrača z utemeljitvijo, da ljudi, ki jih želijo druge države vrniti k nam, ni obravnavala kot prosilce za azil. Zavrne jih, tudi če jim je po vstopu v Slovenijo izdala dovoljenje za začasno zadrževanje na območju Slovenije. To dovoljenje dobijo ljudje, ki prihajajo z vojnih območij in jih ni mogoče vrniti na Hrvaško ali v izvorne države, vendar pa ti ljudje dovoljenje izgubijo, ko zapustijo Slovenijo.

Cerar jutri pri Merklovi

Jutri se bo z nemško kanclerko Angelo Merkel srečal slovenski premier Miro Cerar. Po pričakovanjih naj bi se pogovarjala predvsem o aktualnem dogajanju, povezanem z migranti. Napovedal je, da bo pred Merklovo poudaril, kako Slovenija po najboljših močeh izpolnjuje svoje naloge kot članica schengenskega območja. Povedal ji bo, da bo to počela še naprej, od Nemčije pa pričakuje polno sodelovanje, ko bo šlo za ključne odločitve.

JANA KREBELJ


Najbolj brano