Šefic: Postopkov za azilante ne zavlačujemo

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic se je danes odzval na obtožbe, da slovenski azilni sistem ne deluje dobro in so postopki dolgi, zato da bi odvrnili prosilce. Šefic je zagotovil, da do tega ne prihaja. Predlog novele zakona o tujcih pa je po njegovih besedah v zadnjih fazah usklajevanja in ga bodo kmalu predstavili.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan 
Šefic se je danes odzval na obtožbe, da slovenski azilni 
sistem ne deluje dobro in so postopki dolgi, zato da bi odvrnili 
prosilce. Foto: STA
Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic se je danes odzval na obtožbe, da slovenski azilni sistem ne deluje dobro in so postopki dolgi, zato da bi odvrnili prosilce. Foto: STA

LJUBLJANA > “Lahko zagotovim, da se ne zavlačuje. Lani smo zaposlili dodatne odločevalce, zdaj jih imamo osem. Zato, da pospešimo postopke. Zavedali smo se, da bo več prošenj. Če se bodo trendi stopnjevali, bomo razmišljali še o kakšnih ukrepih. Razmišljamo tudi o notranjih ukrepih znotraj ministrstva, da bi pospešili zadeve,” je pojasnil Boštjan Šefic.

Za torek se v Črnomlju, kjer naj bi bila ena od možnih lokacij nastanitvenega centra, napoveduje protest. Tamkajšnji prebivalci namreč niso navdušeni nad idejo ministrstva, da bi tam imeli center. Šefic je o tem dejal: “Še enkrat želim jasno povedati. Gre za sprejemno-registracijski center. Če bo aktiviran, se bodo tam ljudje lahko zadrževali do 72 ur in nič več. Potem bodo bodisi premeščeni v center za tujce ali v azilni dom, če bodo za to zaprosili. Tam ne bo namestitveni center, tam se ljudje ne bodo zadrževali dalj časa. Ko in če bodo razmere in potreba po centru ponehala, ga bomo zaprli. Nam ni v interesu, da imamo odprte centre po nepotrebnem. Vzpostavljali jih bomo tam, kjer se bodo pojavile zgoščene, ilegalne migracije in bodo trajale dlje časa in jih ne bomo uspeli obravnavati na rednih policijskih enotah.”

“Centri so izjemnega pomena, da bomo imeli nadzor nad ilegalnimi migranti, da ne bodo sami tavali po Sloveniji, da bomo zanje poskrbeli in dosegli večjo varnost, kar je pomembno za ljudi, ki živijo na meji,” je dodal.

Želijo, da je zakon konsistenten

Predlog novele zakona o tujcih je v zadnjih fazah usklajevanja. “Počakal bi, da se strokovna priprava konča. Te dni potekajo zadnja usklajevanja, pretehtavamo posamezne odločbe zakona. Ko bo na strokovni ravni pripravljen na nadaljnjo obravnavo, bo čas, da ga temeljito predstavimo in se pogovorimo o njem. Dokler je v strokovni pripravi, ni pametno govoriti o njem, ker lahko pride do sprememb. Bo pa to v kratkem. Težko rečem, ali bo to v četrtek ali na kakšni drugi seji,” je pojasnil.

“Priprava poteka malo dlje, ker želimo, da je zakon konsistenten. Da dosega cilje in hkrati upošteva naše mednarodne zaveze in kar nam narekuje ustava,” je opozoril Šefic.

Koalicijski partnerji s predlogom novele sicer še niso seznanjeni, se pa utegnejo o njej usklajevati že v prihodnjih dneh. Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han vsebine ne pozna, pričakuje pa, da pri njegovi pripravi “ne bomo hujši od Madžarske”. O podpori predlogu pa se bodo v SD odločili na podlagi predstavitve, je povedal v današnji izjavi za medije v državnem zboru.

Cerar: Pripravljeni moramo biti na morebiten nastanek izjemnih razmer

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je minuli teden sicer napovedovala, da bi bila lahko novela v vladni obravnavi že minuli četrtek, a je premier Miro Cerar kmalu zatem dejal, da si želi o tem še razmisliti. Ponovil pa je, da morajo biti pripravljeni na morebiten nastanek izjemnih razmer in preprečitev zloma azilnega sistema.

Vendar pa so po mnenju Šefica za zdaj razmere stabilne. “Ni posebnosti. Število ilegalnih migrantov je ta trenutek v mejah pričakovanega, obvladljivega. Dobro je to, da naši kolegi v vseh državah na migracijski poti dobro opravljajo svoje delo. Zato je nadzor na zunanjih mejah EU boljši, pritisk proti ciljnim državam - to so še vedno države na Severu - pa bistveno, bistveno manjši,” je o trenutnih razmerah še dejal Šefic.

STA


Najbolj brano