Šefic: Novi peron v Šentilju je bil modra odločitev

Odločitev za novi peron v Šentilju se je izkazala za zelo dobro in modro tako z vidika varnosti občanov kot tudi nekoliko manjše obremenjenosti policije, je na novinarski konferenci poudaril državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Pojasnil je še, da bodo na tem območju dodatno uredili nikogaršnjo zemljo na meji z Avstrijo.

Boštjan Šefic Foto: STA
Boštjan Šefic Foto: STA

LJUBLJANA > Boštjan Šefic, ki si je dopoldne ogledal nastanitveni center v Šentilju, je izrazil zadovoljstvo s tamkajšnjo ekipo in tudi z občino, ki si aktivno prizadeva, da bi življenje občanov teklo normalno.

Center je po njegovi oceni dobro urejen, zlasti glede na razmere, v katerih deluje. V njem je namreč občasno tudi 4000 migrantov ali več.

Novi peron po besedah državnega sekretarja ni olajšal dela le policiji, pač pa je pridobitev zelo dobrodošla tudi za migrante, ki imajo odslej le približno 50 metrov hoda do nastanitvenega centra.

Prav tako so si po Šefičevih besedah danes ogledali tako imenovano nikogaršnjo zemljo približno 150 metrov od šentiljskega nastanitvenega centra, kjer migranti že prehajajo v postopek avstrijskih varnostnih organov. Kot je pojasnil, so se dogovorili, da bodo ta del s slovenske strani dodatno uredili in predvsem odvažali “enormne količine smeti”. Da s svoje strani območje uredijo tudi Avstrijci, se bodo dogovorili na torkovem operativnem sestanku, je napovedal Šefic.

Tudi v Dobovi urejajo sprejemni center in okolico, tako da bo tudi Dobova pripravljena za nove migrante, je dejal Šefic. Dobova je sicer po njegovih besedah še vedno pod izjemno velikim pritiskom, danes so tja prispeli trije vlaki s skupno 3130 migranti. Ob 12. uri je bilo na tem območju 1030 migrantov.

Danes po njegovih besedah v Dobovi pričakujejo še več vlakov, tako da bo skupno število migrantov, ki bodo vstopili v Slovenijo, podobno številki iz preteklih dni, ko se je ta gibala med 6600 in 7600.

Kot je pojasnil Šefic, je sicer v tem migrantskem valu do 12. ure danes v Slovenijo vstopilo skupno 127.399 migrantov.

Sirci, Afganistanci, Iračani, Pakistanci

Po obdelanih podatkih o nekaj več kot 73.000 migrantih se razmerje med moškimi in ženskami z mladoletniki približuje razmerju 50:50, več kot 36.000 med njimi je domnevnih državljanov Sirije in nekaj več kot 19.000 državljanov Afganistana, sledijo Iračani in Pakistanci.

Kot je navedel Šefic, so v zadnjih dneh dobili nekaj dodatnih prošenj za mednarodno zaščito, in sicer v petek tri ter v soboto sedem. Tako je od 17. septembra do nedelje pri nas zaprosilo za mednarodno zaščito 59 oseb, od tega 23 državljanov Iraka, 12 državljanov Kosova, 11 državljanov Irana, štirje državljani Afganistana, po dva državljana Albanije in Nigerije ter po en državljan Kameruna, Maroka, Sirije, Srbije in Turčije.

Po Šefičevih besedah sicer v preteklem vikendu ni bilo pomembnejših varnostnih dogodkov, bilo je nekaj manjših, ki so jih policisti uredili tako, da ni prišlo do eskalacij.

Tudi sicer Šefic ocenjuje, da glede na sedanje varnostne razmere obstoječa zakonska ureditev zadošča in ni potreb po dodelitvi dodatnih pooblastil vojski. Zdaj je po njegovih besedah ves čas na terenu približno 240 vojakov.

Možnost dodatnih pooblastil omogoča sprejeta dopolnitev zakona o obrambi, ki pa še ni uveljavljena. Danes se je namreč začelo zbiranje podpisov za referendum o omenjeni zakonski dopolnitvi. Kot je pojasnil Šefic, obstoječi zakonski okvir ne bo zadoščal, če se razmere radikalno spremenijo, torej če bi denimo ponovno prišlo do razlivanja migrantov po zeleni meji ali do kakšnih drugih dogodkov, ki bi vplivali na varnost.

Vlak tudi do Gornje Radgone?

Na vprašanje, ali načrtujejo, da bi vlak v prihodnje vozil tudi do Gornje Radgone, je Šefic pojasnil, da je odločitev stvar operativnega štaba, ki odloča, kaj je v nekem trenutku optimalen prevoz. V Gornjo Radgono običajno usmerijo predvsem tiste, ki že pridejo v državo z avtobusi. Tudi število migrantov je tam manjše kot v Šentilju, in sicer večinoma od 700 do 1000.

Poleg mednarodne humanitarne pomoči, ki danes prihaja v Slovenijo, je po pojasnilih Šefica načrtovane še kar nekaj, med drugim tudi vojaška bolnica, za katero se še dogovarjajo o lokaciji postavitve. Prav tako se z Visokim komisariatom ZN za begunce (UNHCR) dogovarjajo tudi za postavitev bivalnih enot.

Kot je pojasnil Šefic, je sicer še vedno največ potreb po opremi, ki je potrebna za zimo, kot so spalne vreče in oblačila. S Karitas pa so sicer danes sporočili, da je prišlo toliko opreme, da zanjo ni več prostora v skladiščih v Šentilju, tako da zdaj iščejo prostore za skladiščenje v Mariboru.

Župani od države zahtevajo jasnejše načrte za prihodnje soočanje z begunci

Župani občin, združenih v Skupnosti občin Slovenije, so se danes v Šentilju pogovarjali z državnim sekretarjem na ministrstvu za notranje zadeve Boštjanom Šeficem o begunski problematiki. Ob tem so zahtevali od države jasnejše odgovore glede prihodnjih načrtov pri soočanju z begunci.

“Od države pričakujemo zelo jasne scenarije za primere, če se bodo stvari morda tudi poslabšale,” je po sestanku za medije povedal predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar. Po njegovih ocenah bi bilo treba na podlagi dosedanjih izkušenj pripraviti možne načrte za prihodnje, da ne bi tako velik del bremena kot doslej padel na lokalne skupnosti in prostovoljce.

“Pozivamo državo, naj se čim bolj pripravi za naprej in da ima scenarije, ki bi se lahko zgodili, že vnaprej pripravljene,” je dodal župan Občine Podčetrtek Peter Misja. “Danes je to problem občine Šentilj, jutri je lahko to problem vseh občin. Predvsem smo razmišljali v to smer, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, če se bodo begunci začeli vračati,” je povedal šentiljski župan Štefan Žvab.

Jasnih odgovorov niso dobili. “Na današnjem sestanku smo se predvsem informirali o trenutnem dogajanju, o tistem, kaj lahko pričakujemo v naslednjem obdobju, o nekaterih tveganjih, ki se še pojavljajo in seveda predvsem o tem, kaj je treba v naslednjem obdobju narediti. Mislim, da je bil sestanek koristen, tako za župane kot zame in za moje kolege. Nekatera priporočila in predloge, ki so jih dali, bomo tudi upoštevali pri našem nadaljnjem delu,” je povedal Šefic.

Po njegovih besedah je težko napovedati, kako se bo tok beguncev odvijal v prihodnje. “Veliko je odvisno, kako bodo zadeve potekale v Grčiji na eni strani ter na drugi strani ali bodo ciljne države, kot sta Nemčija in Švedska, še pripravljene sprejemati migrante. V kolikor bodo in v kolikor se bodo uredile razmere v Grčiji, bo ta migracijski tok možno obvladovati. V nasprotnem pa bo vlada, kot smo že najavili, morala sprejeti ustrezne ukrepe, zato da bo situacija v Sloveniji obvladljiva,” je pojasnil.

Najbolj obremenjeni Brežice, Šentilj, Gornja Radgona in Jesenice

Trenutno so najbolj obremenjene občine Brežice, Šentilj in Gornja Radgona, delno tudi Jesenice. “Zaenkrat je to optimalno naravnano. Se pa zavedamo, da bo treba predvsem Šentilj v prihodnje razbremeniti, če se obseg migracij ne bo zmanjšal,” je povedal Šefic.

Župani so si zjutraj ogledali šentiljski nastanitveni center, kjer je bilo ob 13. uri okoli 3500 migrantov. Po Šefičevih ocenah nastanitveni center kljub veliki obremenitvi deluje odlično. “Celotna ekipa, tako policija, vojska, civilna zaščita in prostovoljci, odlično delajo, pravzaprav vse teče nad pričakovanji dobro. Bo pa treba v naslednjem obdobju poskrbeti, da se s to problematiko, zlasti kar se tiče oskrbe in delovanja nastanitvenih centrov, ukvarja profesionalna struktura, glede na to da prostovoljci ne bodo mogli v nedogled delati in skrbeti za migrante,” je povedal.

Težava šotorišča v Šentilju je, da ne nudi ustreznih pogojev za namestitev beguncev pozimi. “Zlasti če bi padlo veliko snega, bi morali del tega šotorišča najverjetneje zapreti, del pa bi verjetno lahko ostal,” je pojasnil.

STA


Najbolj brano