Šefic: Hrvaška do beguncev ne kaže nobenega sočutja

Hrvaška “na izjemno organiziran, premišljen in prefinjen način” v Slovenijo pošilja nekontroliran tok migrantov, s čimer poskuša vso odgovornost za njihovo stanje prenesti na Slovenijo, je na novinarski konferenci poudaril državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Hrvaška po njegovih besedah do beguncev ne kaže nobenega sočutja.

Hrvaška “na izjemno organiziran, premišljen in prefinjen 
način” v Slovenijo pošilja nekontroliran tok migrantov, s čimer 
poskuša vso odgovornost za njihovo stanje prenesti na 
Slovenijo, je na novinarski konferenci poudaril državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Foto: STA
Hrvaška “na izjemno organiziran, premišljen in prefinjen način” v Slovenijo pošilja nekontroliran tok migrantov, s čimer poskuša vso odgovornost za njihovo stanje prenesti na Slovenijo, je na novinarski konferenci poudaril državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Foto: STA

LJUBLJANA > Hrvaška je “popolnoma zavestno dopustila, da je velika skupina beguncev nenajavljeno in razpršeno prišla v Slovenijo”.

V sredo zvečer je namreč v bližino Dobove na hrvaški strani prispel nenajavljen potniški vlak, potnike so izkrcali in napotili peš proti državni meji. Tam jih je zadržala reka Sotla, ki so jo nekateri želeli preplavati, hrvaški organi pa njihove namere niso poskušali preprečiti. Šefic opozarja, da so bili otroci, nosečnice, starejši in drugi v poletnih oblačilih.

Ker beguncev na hrvaški strani ni nihče usmerjal, je skupina beguncev sama iskala pot prek meje, na koncu pa jih usmeril šele slovenski policijski helikopter s svetlobnim snopom, je pojasnil Šefic. Na današnji novinarski konferenci je prikazal posnetke, ki jih je v sredo zvečer z termovizijsko kamero posnel helikopter in iz katerih je razvidno, kako so begunci iz Hrvaške prihajali nenapovedano in neorganizirano.

Hrvaška po besedah državnega sekretarja to počne namerno, s čimer poskuša vso odgovornost za stanje beguncev prenesti na Slovenijo. “Gre za nedopustno in neodgovorno ravnanje”, poleg tega pa Hrvaška “poskuša Slovenijo v mednarodni javnosti diskreditirati”, pravi Šefic, ki upa, da bo mednarodna javnost spoznala, “kje so odgovorni sogovorniki”.

Ostojić: Humanost ne pomeni postavljanja vojaških oklepnikov, psov in bodeče žice

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić se je danes odzval na obtožbe iz Slovenije, da ji Hrvaška namerno pošilja nekontroliran tok migrantov, za katere ne kaže sočutja. Kot je dejal, humanost ne pomeni postavljanja vojaških oklepnikov, psov in bodeče žice ob točkah na meji, ki so bile zmenjene za prehod.

Ostojić je v kratki izjavi za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 tudi Sloveniji očital nehumanost v postopkih do beguncev in migrantov. “Humano jih prepeljite, brez oklepnikov, psov in žice na dogovorjenih prehodih, ne na kapalko, da potem sami iščejo svoje poti. Toliko o humanosti”, je dejal Ostojić.

Ostojić je pred tem dejal, da je Hrvaška ponudila Sloveniji možnost, da bi izredni hrvaški vlaki peljali begunce in migrante vse do mejnega prehoda Šentilj, ne le do hrvaško-slovenske meje.

Dejal je, da obstaja komunikacija med državama glede beguncev. “Vendar če se ta komunikacija konča pri tem, da pride avtobus in ga nihče ne sprejme, potem ni veliko izbire,” se je odzval tudi na očitke Slovenije, da Hrvaška spušča ljudi v Slovenijo na točkah, za katere ni bilo dogovora.

Medtem tudi danes na Hrvaško iz Srbije čez zeleno mejo prihajajo številni begunci. Hrvaške oblasti jih sprejemajo v začasnem namestitvenem centru v Opatovcu in jih od tam organizirano prevažajo z vlaki in avtobusi proti Sloveniji.

Srbski mediji so poročali, da je s srbsko-makedonske meje proti Hrvaški namenjenih 10.000 ljudi.

STA


Najbolj brano