Šefic: Želimo imeti nadzor nad vstopanjem migrantov

Na mejni prehod Obrežje naj bi po neuradnih informacijah v večernih urah s šestimi avtobusi pripeljali približno 300 prebežnikov, ki so v EU vstopili na Hrvaškem. Brežiška civilna zaščita pa na mejnem prehodu Obrežje za njihov sprejem že postavlja sprejemni šotor, ki bo ga bodo ogrevali s pihalniki toplega zraka. Po neuradnih informacijah bodo prebežnike pripeljali organizirano, saj naj bi hrvaška stran s slovensko sodelovala bolje kot v primeru prvega oziroma septembrskega begunskega vala.

Boštjan Šefic Foto: STA
Boštjan Šefic Foto: STA

MARIBOR, ORMOŽ, OBREŽJE > Ni še znano, kje jih bodo popisali, na Obrežju ali v brežiškem sprejemnem centru. Lahko tudi, da se bo vse zgodilo na Obrežju, od koder naj bi jih odpeljali v brežiški ali pa kateri drugi slovenski center za prebežnike, je še povedal neimenovani vir.

Ogrevani šotor bo namenjen le sprejemu prebežnikov, ti pa se naj bi zadržali največ nekaj ur.

Vlak s 1800 begunci je prispel v Čakovec. Po 300 jih bodo sedaj z avtobusi prepeljali na mejna prehoda Gruškovje in Petišovci, preostalih 1200 pa bodo z vlakom peljali proti Središču ob Dravi.

Župan međimurske županije Matija Posavec je povedal, da migrante v dogovoru s slovenskimi oblastmi pošiljajo naprej proti Sloveniji. Vseh 1800 beguncev, ki so prišli v Čakovec, bo pot nadaljevalo v Slovenijo, saj Čakovec nima zmogljivosti za njih sprejem, zato ne morejo ostati, je dejal. Pristavil je še, da nima podatkov, kdaj bo prispel naslednji vlak z begunci.

Za nedeljo zjutraj je bil po besedah Boštjana Šefica najavljen še en vlak migrantov, vendar jih Slovenija ne bo sprejela. Že v petek so se namreč po njegovih besedah odločili, da bo država dnevno sprejela največ 2000 do 2500 migrantov, nove migrante pa bo sprejemala šele, ko jih bo določen del odšel v Avstrijo.

“Kolegom na hrvaški strani smo razložili, da želimo imeti nadzor nad sprejemanjem in da bomo sprejeli le toliko migrantov, ki jih lahko oskrbimo,” je dejal. Izrazil je upanje, da bo Hrvaška to razumela: “Ne pričakujem, da bi šla Hrvaška v smeri, da bodo ljudi preprosto spuščali.”

Slovenija lahko po besedah Šefica takšno frekvenco migrantov zdrži kar nekaj časa, težava pa bi nastopila, če bi jih Nemčija in Avstrija prenehali sprejemati. “Potem bi morali začeti razmišljati o bolj trajnih nastanitvah in strukturi, ki bi trajnejše skrbela za njih,” je dejal.

Mednarodni potniški promet je po besedah Šefica še vedno prekinjen, “ker želimo imeti nadzor nad tem, kar se dogaja”. Bo pa danes v državo spuščen turistični vlak iz Hrvaške.

Po njegovih besedah so trenutno vstopne točke v Slovenijo tri, in sicer na Gruškovju, Petišovcih in Središču ob Dravi (za vlakovni promet), lahko pa tudi na Obrežju, če se bodo tako dogovorili. Izstopni točki na meji z Avstrijo sta Gornja Radgona in Šentilj. Trenutno so begunci predvsem na Šentilju, po potrebi pa bodo premeščeni tudi v druge namestitvene centre, je povedal.

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je dejal, da so že aktivirali vse sprejemne in nastanitvene centre v državi, ki so preverili svoje zmogljivosti, aktivirana pa sta tudi Rdeči križ in Karitas, ki sta preverila zaloge hrane.

STA


Najbolj brano