Še ni znano, kakšno konkretno pomoč Francija pričakuje od članic EU

Francija ob sprožitvi evropske klavzule o vzajemni obrambi še ni sporočila, kakšno konkretno pomoč pričakuje od posameznih članic unije, tako da bo še treba počakati na neposredno pobudo francoske strani, je danes v Bruslju povedala obrambna ministrica Andreja Katič. Dvostranske pogovore Slovenije in Francije pričakuje v prihodnjem tednu ali dveh.

Francija ob sprožitvi evropske klavzule o vzajemni obrambi 
še ni sporočila, kakšno konkretno pomoč pričakuje od 
posameznih članic unije, tako da bo še treba počakati na 
neposredno pobudo francoske strani, je danes v Bruslju 
povedala obrambna ministrica Andreja Katič. Foto: STA
Francija ob sprožitvi evropske klavzule o vzajemni obrambi še ni sporočila, kakšno konkretno pomoč pričakuje od posameznih članic unije, tako da bo še treba počakati na neposredno pobudo francoske strani, je danes v Bruslju povedala obrambna ministrica Andreja Katič. Foto: STA

BRUSELJ > Obrambni ministri so danes podprli poziv Francije k uporabi 7. točke 42. člena pogodbe EU ali klavzule o vzajemni obrambi. Ta določa, da članici unije, ki je žrtev oboroženega napada na lastnem ozemlju, preostale članice pomagajo z vsemi sredstvi, ki so jim na voljo.

"Vse članice smo izrazile podporo Franciji in obsodile ta grozovit napad v Parizu ... Evropa stoji skupaj. Napadene so vrednote, na katerih sloni Evropa," je poudarila Katičeva in izpostavila, da so članice tako danes potrdile enotnost Evrope.

Kako bo Slovenija sodelovala s Francijo?

V prihodnjih dneh pa se bodo začeli dvostranski pogovori o tem, kako konkretno bo posamezna članica sodelovala s Francijo, ki za zdaj še ni povedala, kakšno konkretno sodelovanje in pomoč pričakuje, je povedala ministrica.

Vsaka članica bo po besedah Katičeve prispevala skladno s svojimi zmogljivostmi in razpoložljivimi sredstvi. "Preuranjeno bi bilo dajati odgovor na to, kakšno sodelovanje pričakuje Francija od posamezne države," je dejala.

Ena od možnosti - urjenje oboroženih sil v Maliju

Kot eno od možnosti pomoči Franciji je ministrica omenila misijo EU za urjenje oboroženih sil v Maliju. "Slovenija že sedaj sodeluje v operaciji v EUTM Mali, tako da v sklopu tega bodo zagotovo potekali pogovori, kako naši pripadniki na tej misiji čutijo samo uspešnost operacije in kaj se da narediti še več," je dejala.

Ob tem je Katičeva izpostavila še, da Slovenija sicer sodeluje tudi v operaciji ZN v Libanonu (Unifil).

O časovnem načrtu za pogovore Slovenije in Francije po ministričinih besedah še ni bilo govora. "Pogovore pričakujemo hitro v prihodnjih dneh, v tednu ali dveh," je ocenila in izpostavila, da je ta člen sprožen prvič, tako še ni jasno, kako bodo potekali postopki.

STA


Najbolj brano