Še dva vroča dneva

Napovedi vremenoslovcev so se konec tedna uresničile. Slovenijo je zajel vročinski val, ki bo predvidoma trajal še danes in jutri. Že v sredo naj bi se začele pojavljati nevihte, prehodna ohladitev pa naj bi prišla v noči na četrtek.

 Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Foto: Tomaž Primožic/Fpa

PRIMORSKA > Temperature so se konec tedna povzpele čez 30 stopinj Celzija, danes pa naj bi se najvišje dnevne temperature gibale od 33 do 37 stopinj Celzija. Zelo vroče bo še jutri in v sredo dopoldne, popoldne pa naj bi se začele pojavljati posamezne plohe in nevihte, ki bodo v noči na četrtek zajele večji del Slovenije. Po napovedih vremenoslovcev bo zapihal severovzhodni veter in ozračje se bo osvežilo.

Visoke temperature vplivajo tudi na počutje, zato strokovnjaki svetujejo ljudem, naj se izogibajo večjim naporom. Uživajo naj lahko hrano in dovolj tekočine (ne alkohola!) in naj se zadržujejo v senci. Vročina je najbolj neprijetna v mestih, zato naj se tisti, ki se lahko, umaknejo v gozdove, na višje lege ali k vodi. Kopališča, tako obmorska kot tudi ob rekah in jezerih, so bila oblegana že konec tedna, saj je marsikdo poiskal osvežitev s skokom v vodo.

Opozarjajo tudi na visoko koncentracijo ozona, zlasti v popoldanskih urah. Občutljivim ljudem in bolnikom takrat odsvetujejo gibanje na prostem, najbolje je, če se umaknejo v zaprte in ohlajene prostore. Nastavljanje soncu sredi dneva ni priporočljivo, če pa se ljudje temu ne morejo izogniti, naj se ustrezno zaščitijo.

Zaščita je nujna tudi na delovnem mestu. Kot opozarja inšpektorat za delo, mora delodajalec med delovnim časom zagotoviti takšno temperaturo, ki ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve. Temperatura zraka v delovnih prostorih sicer, razen v posebnih primerih, ne sme presegati 28 stopinj. Glede uporabe klimatskih naprav pa inšpektorat opozarja, naj temperatura v delovnem prostoru ne bo za več kot sedem stopinj nižja od zunanje.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da morajo lastniki živali poskrbeti, da bodo imele živali dovolj vode, zagotoviti pa jim morajo tudi možnost, da se lahko umaknejo v senco. Ta je lahko naravna ali umetna v obliki nadstreškov. Posebna pozornost velja privezanim živalim, saj se pogosto ne morejo umakniti pred soncem. SK


Najbolj brano