STO bo kmalu spet samostojna

Danes bo vlada obravnavala spremembe treh zakonov, s katerimi bo omogočila ponovno osamosvojitev Slovenske turistične organizacije (STO). Minister Zdravko Počivalšek je včeraj na sejmu Alpe-Adria napovedal, da bi STO lahko zaživela že marca.

Ministra Zdravka Počivalška (desno) je o turizmu izprašal novinar Drago Bulc Foto: Sašo Dravinec
Ministra Zdravka Počivalška (desno) je o turizmu izprašal novinar Drago Bulc Foto: Sašo Dravinec

LJUBLJANA > Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, je v pogovoru z Dragom Bulcem, predsednikom slovenskega združenja turističnih novinarjev, včeraj v okviru sejma Alpe-Adria na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču prečesal stanje v turizmu in napovedal dolgo obljubljano ponovno samostojno Slovensko turistično organizacijo (STO).

Da bo slovenski turizem dosegel zastavljene cilje, predvsem povečanje prometa z dveh na tri milijarde evrov, kar bi prineslo 10.000 novih delovnih mest in svežih 125 milijonov evrov v državno blagajno, je po Počivalškovem mnenju potrebna revolucija v promociji Slovenije na tujem: “Preseči moramo kritično maso, zanjo domači gostje niso dovolj. Potreben je preboj.” Meni, da je glavnina potencialnega trga za turistično Slovenijo v krogu 500 kilometrov.

“Turizem se spreminja. Od letakov moramo priti v digitalno promocijo, sicer nas bo povozil čas,” je dejal minister. Turistični trendi, ki jih ima za relevantne, so negativni. Število prihodov turistov se sicer zvišuje, a se niža število nočitev. Predvsem pa, je poudaril, peša promocija. Povedal je, da se zavzema za cilj, ki ga je nakazal, ko je bil še menedžer v turizmu, da mora Slovenija na leto investirati 20 milijonov v promocijo. “Letos bodo na voljo štirje milijoni, veliko manj od devetih, kolikor jih je imela STO, ko je bila še samostojna.” Do tretjina promocijskega proračuna bi prišla iz državne blagajne, pomembnejši vir bi morala biti turistična taksa, za zvišanje katere se je na otvoritvi sejma zavzel tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič. Znaten vir Počivalšek vidi v “turistični članarini”, prispevku vseh gospodarskih subjektov na turističnih območjih. Takšno obliko sofinanciranja promocije poznajo v primerljivih državah, pri nas je bila že uzakonjena, a je določilo padlo na ustavnem sodišču. Meni, da je tovrsten prispevek zelo ustrezen, čeprav so ga predstavniki gospodarstva kritizirali, da gre za novo dajatev. Zadnji možni vir minister vidi v zakonu o igrah na srečo, čigar določilo o prispevku za promocijo na tujem se ne izvaja. “Ne vem natančno, zakaj. Zadevo še preučujemo,” je povedal.

Od novega lastnika brniškega letališča pričakuje izpolnitev napovedi o več pristankih letal, do nacionalnega letalskega prevoznika pa je kritičen: “Vsake toliko jih 'napumpamo' z denarjem, potem pa vodijo neko svojo politiko.” Povedal je še, da se s Slovenskimi železnicami pogovarjajo o uvedbi linije do Milana v času Expa, nasploh pa se mu zdi železniški prevoz v Sloveniji problematičen.

Na otvoritvi sejma, ki bo skupaj z vzporedno prireditvijo Sejmi okusov odprt do sobote, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc pozval k odkrivanju zamejstva, nagrado Jakob za inovativnost v turistični ponudbi pa so podelili gostinski in turistični šoli iz hrvaškega Daruvarja.

SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano