SMC v koaliciji le z Desusom in SD

SMC bo v koalicijo povabila le Desus in SD. Iz igre je torej izpadla ZaAB, pri čemer najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar pravi, da ta hip ni dovolj zaupanja v možnost sodelovanja s to stranko. ZaAB je po njegovi oceni povzročila politično nestabilnost z razpadom vlade, vprašljiv je tudi postopek izbire kandidatov za evropskega komisarja.

SMC bo v koalicijo povabila le Desus in SD, iz igre je izpadla ZaAB Foto: Borut Zivulovic
SMC bo v koalicijo povabila le Desus in SD, iz igre je izpadla ZaAB Foto: Borut Zivulovic

LJUBLJANA > Kot je po seji sveta SMC pojasnil Cerar, je ZaAB "povzročila neko politično nestabilnost s tem, ko je privedla do nenadnega in nepričakovanega razpada vlade". Dodaten element za odločitev sveta SMC, da ZaAB ne povabi v koalicijo, pa je tudi zelo vprašljiv postopek izbire kandidatov za evropskega komisarja, med katerimi je tudi premierka v odhodu in predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

Ob tem je Cerar poudaril, da od svoje odločitve ne bodo odstopili; niti v primeru, če vstop v koalicijo morda zavrne SD na četrtkovem predsedstvu stranke.

Bratuškova je razočarana nad odločitvijo SMC, da jih ne bodo povabili v vlado. Kot je navedla v pisnem odzivu, argument, da naj bi bilo krivo njeno ime na seznamu kandidatov za evropskega komisarja, ni prepričljiv. V ZaAB so prepričani, da se bo odločitev SMC izkazala kot neodgovorna in za državo napačna.

Ob tem je Bratuškova poudarila, da je na seznamu kandidatov za evropskega komisarja tudi Karl Erjavec, prvak stranke Desus, ki je v vladi sodelovala doslej in bo tudi del vlade Mira Cerarja. Prav tako je na tem seznamu tudi podpredsednica SD, prav tako najverjetnejše koalicijske stranke, Tanja Fajon. V ZaAB zato menijo, da odločitev SMC v sebi goji zamero.

ZaAB ima dovolj kompetentnih ljudi, ki bi lahko še naprej pomagali državi na poti okrevanja, pa tudi najbolj soroden program s SMC, je navedla Bratuškova in dodala, da ima ZaAB jasen program, v DZ pa bo delovala v skladu z njim.

STA


Najbolj brano