SMC si bo iz proračuna lahko poplačala vse stroške

SMC bo iz državnega proračuna dobila povrnjen ves denar, ki ga je porabila za kampanjo pred julijskimi volitvami v državni zbor. Ostale stranke pri načrtovanju stroškov, prihodkov in političnih izkupičkov niso imele tako srečne roke. To velja lasti za SLS in PS, ki se jima za skoraj četrt milijona evrov, porabljenih za nagovarjanje volilcev, ni uspelo vrstiti v parlament.

Do mesečnih dotacij so upravičene   stranke, ki so na volitvah 
zbrale vsaj odstotek glasov.   Foto: STA
Do mesečnih dotacij so upravičene stranke, ki so na volitvah zbrale vsaj odstotek glasov.  Foto: STA

LJUBLJANA > SMC je za kampanjo zbrala in porabila 89.836 evrov. Glede na število glasov, ki jih je prejela na volitvah (za vsakega od 301.563 glasov je upravičena do 0,33 evra povračila), si bo iz državnega proračuna lahko povrnila vse utemeljene stroške, ki jih je imela s prepričevanjem volilcev.

Vložek in izkupiček obratno sorazmerna

Z objavo revizijskih poročil o financiranju volilnih kampanj se te dni zaključuje finančno poglavje lanskih državnozborskih volitev. Računsko sodišče je do včeraj objavilo revizijska poročila za SMC, ZaAB, NSi, SLS in SNS, poročila SDS, SD, Desus, TRS (prek njih se je financirala ZL), PS in drugih pa naj bi kapljala v prihodnjih dneh.

V poročilih, ki so jih organizatorji volilnih kampanj oddali revizorjem, so stroške, višje od 200.000 evrov, sicer prijavile štiri politične stranke. Najdražjo kampanjo si je privoščila SD, ki je porabila 246.954 evrov, glede na volilni izid pa si lahko iz proračuna obeta 17.242 evrov povračila. Desus je za prepričevanje volilcev porabil 237.930 evrov, doslej najboljši volilni izid pa upokojenski stranki napoveduje 29.359 evrov povračila. Krepko prek 200.000 evrov sta šli še PS in SLS, a obe kljub temu ostali pred vrati parlamenta.

SLS je v petek že dobila uradno revizijsko poročilo, s katerim lahko izstavi račun državi. In tudi sama sebi. Za kampanjo je porabila 231.522 evrov. Ker se ni uvrstila v DZ, hkrati pa je zbrala več kot dva odstotka glasov, bo za vsak prejeti glas prejela 0,17 evra. Iz proračuna bo tako SLS dobila 5873 evrov.

Še slabše razmerje med vložkom in iztržkom ima PS. Tam so za kampanjo porabili 243.976 evrov, iz proračuna pa lahko pričakujejo 4286 evrov.

NSi doslej edina brez napak pri poročanju in porabi

NSi je za kampanjo porabila 172.967 evrov, iz proračuna pa bo dobila 16.119 evrov. Poročilo o financiranju kampanje NSi je sicer med doslej objavljenimi poročili edino, ki je prejelo pozitivno mnenje, vsem ostalim političnim strankam so revizorji izrekli mnenje s pridržkom. Stranke so že med revizijskim postopkom izvedle popravljalne ukrepe.

ZaAB je za kampanjo porabila 189.236 evrov, proračun pa ji mora glede na njen volilni izid povrniti 12.237 evrov. Doslej so revizorji objavili še poročilo za stranko SNS. Tudi ta stranka je, čeprav ni prišla v parlament, zbrala dva odstotka glasov, zato ji pripada 0,17 evra na volilca. SNS je za kampanjo porabila 9019 evrov, nazaj pa jih bo dobila 3267.

V prihodnjih dneh čakamo še na objavo poročila o SDS in ZL. Prva je prijavila za 168.942 evrov stroškov kampanje, druga pa 26.735 evrov. Če revizija ne bo pokazala napak, si SDS lahko obeta 57.747 evrov povračila, ZL pa 17.222 evrov.

Za stranke še 2,5 milijona evrov

Za politične stranke so sicer veliko pomembnejši vir mesečne dotacije, ki jih dobivajo za svoje delovanje. Višina dotacij je odvisna od volilnega izida. V letošnjem letu bodo stranke iz proračuna prejele 2,5 milijona evrov; največ SMC, približno 60.000 evrov na mesec. SDS prejema približno 38.400 evrov mesečno ZaAB, ki je dobila najmanj glasov med tistimi strankami, ki so se uvrstile v DZ, pa 11.910 evrov.

Do mesečnih dotacij so upravičene stranke, ki so na volitvah zbrale vsaj odstotek glasov. Stranke SLS, PS, SNS in Piratska stranka tako prejemajo od 11.200 do 7000 evrov na mesec.

JANA KREBELJ


Najbolj brano