SMC ne bo podprla Fakina

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc glede potrditve imenovanja Sama Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na skupščini zavoda pravi, da podpira stališče predsednika vlade in SMC Mira Cerarja, da stranka Fakina na glasovanju v DZ ne bo podprla.

Samo Fakin Foto: STA
Samo Fakin Foto: STA

LJUBLJANA > Ob tem je Milojka Kolar Celarc še dejala, da so pravila o izvolitvi generalnega direktorja ZZZS jasna in ministrstvo nima vpliva nanje.

Skupščina ZZZS je namreč danes imenovala Sama Fakina za generalnega direktorja ZZZS. K imenovanju mora dati soglasje še DZ. Pri tem se utegne zaplesti, saj Fakina ne podpira največja parlamentarna stranka SMC.

Fakin je v izjavi za medije po seji skupščine ocenil, da je bila ta odločitev skupščine sporočilo politiki. “Če mi ne bodo dali podpore, nasprotujejo načinu dela zdravstvene blagajne, ki je edina med vsemi javnimi blagajnami poslovala pozitivno. Nasprotujejo načrtovanju, modri politiki, stabilnosti in transparentnosti,” je dejal.

Tudi predsednica upravnega odbora ZZZS Lučka Böhm je prepričana, da je Fakin pravi človek za to mesto. Ocenjuje tudi, da bo Fakin dobil podporo v DZ.

Če bo Fakin potrjen tudi v DZ, bo to njegov tretji mandat na čelu javne zdravstvene zavarovalnice. V nasprotnem primeru pa bo ZZZS moral ponoviti postopek javnega razpisa in imenovanja.

Doslej se je v DZ dvakrat zgodilo, da predlagani kandidat za prvega moža ZZZS ni dobil zadostne podpore. Obakrat je bil to Franc Košir, prvič leta 1993 in nato še leta 2002.

STA


Najbolj brano