SMC bo rekla ne ob razpisu referenduma

SMC ne bo zaustavila zbiranja podpisov za referendum o zakonu o zakonski zvezi, bo pa nasprotovala razpisu tega referenduma, je stališče največje slovenske stranke. Predlagatelji omenjenega zakona s to pojasnitvijo niso zadovoljni, saj menijo, da SMC popušča in koleba.

Mitja Blažič: “Odločitev SMC pušča na cedilu na desettisoče istospolno usmerjenih državljank in državljanov, ki so pričakovali, da jim bo država  priznala temeljne (predvsem socialne) pravice.” Foto: Mitja Marussig
Mitja Blažič: “Odločitev SMC pušča na cedilu na desettisoče istospolno usmerjenih državljank in državljanov, ki so pričakovali, da jim bo država priznala temeljne (predvsem socialne) pravice.” Foto: Mitja Marussig

LJUBLJANA > Kar nekaj začudenja in zmedenosti je povzročila torkova odločitev poslanske skupine Stranke modernega centra, da ne bo zavirala referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, saj so prav ti poslanci sodelovali pri izglasovanju tega zakona v državnem zboru. Predvsem med predlagatelji zakona iz vrst Združene levice se je pojavila bojazen, da SMC popušča organizacijam, zbranim v civilni iniciativi Za otroke gre!, ki so začele zbirati podpise za referendum, s katerim bi preprečili uveljavitev zakona.

Mitja Blažič, znan aktivist za človekove pravice, je na naši vprašanji, kaj ljudem sporoča poteza stranke SMC, povedal: “Odločitev SMC, da ne bo pomagala do ustavne presoje referenduma o človekovih pravicah, pušča na cedilu na deset tisoče istospolno usmerjenih državljank in državljanov ter njihovih družin, ki so pričakovali, da jim bo država po 26 letih prizadevanj priznala temeljne (predvsem socialne) pravice, ki izhajajo iz partnerstva. S tem dejanjem, kot zakonodajalci, pristajajo na koncept tiranije večine, ki iz usmiljenja manjšinam arbitrarno podeljuje temeljne pravice, ki sicer po ustavi pripadajo vsem državljankam in državljanom. V ustavi res piše, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, vendar ta oblast ni absolutna, ampak je z ustavnimi določili o prepovedi diskriminacije in nedopustnosti referenduma, ki odpravlja neustavnosti na področju človekovih pravic, omejena. Stališče SMC zbuja skrb, zato upam, da bodo o njem ponovno premislili.”

V SMC trdijo, da podpirajo zakon v celoti in so mnenja, da referendum o človekovih pravicah ni dopusten. “To, o čemer bomo odločali na izredni seji je, ali naj državni zbor civilni pobudi dopusti, da zbira podpise za referendum ali ne. Formalno še nimajo pogojev za razpis referenduma in te pravice jim ne želimo omejevati. Ko pa bo nastopilo vprašanje dopustiti referendum ali sprožiti ustavno presojo glede tega vprašanja, pa je naše stališče, da referendum ni dopusten,” je pojasnila koprska poslanka SMC Lilijana Kozlovič.

S tem je pojasnila, da predloga Združene levice, s katerim naj bi zbiranje podpisov za omenjeni referendum razglasili za nedopustno, ne bodo podprli. “Ves čas smo se zavzemali za enakost pred zakonom in to potrdili z glasovanjem, saj menimo, da je sklepanje zakonske zveze temeljna človekova pravica ne glede na spolno usmerjenost,” je še dodala Kozlovičeva.

Tako kaže, da bodo podporniki novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih referendum preprečili šele potem, ko bodo zbrali zahtevanih 40.000 podpisov. “Po novi ustavni ureditvi mora DZ sam presoditi o dopustnosti referenduma in se ne more obrniti na ustavno sodišče. Če DZ ne zavrne razpisa referenduma, tega ne more nihče več preprečiti, niti ustavno sodišče ne,” je pojasnil ustavni pravnik Igor Kaučič. DZ sicer lahko odloči, da referenduma ne razpiše še v sedmih dneh po vložitvi zahteve.

Če bo to storil, se bodo pobudniki za referendum obrnili na ustavno sodišče, ki bo odločalo, ali je referendum skladen z ustavo.

DENIS SABADIN,

ALENKA PENJAK


Najbolj brano