SMC: Odločitev o komisarju prvi teden avgusta

V Stranki Mira Cerarja (SMC) predlagajo, da se odločitev o kandidatu za evropskega komisarja preloži na prvi teden avgusta, dotlej pa naj premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek opravi posvetovanja. V SMC tudi predlagajo, da se razprava osredotoči predvsem na iskanje nestrankarskih kandidatov.

V Stranki Mira Cerarja (SMC) predlagajo, da se odločitev o kandidatu za evropskega komisarja preloži na prvi teden avgusta Foto: STA
V Stranki Mira Cerarja (SMC) predlagajo, da se odločitev o kandidatu za evropskega komisarja preloži na prvi teden avgusta Foto: STA

LJUBLJANA > V SMC menijo, da je treba za kandidatko oziroma kandidata za evropskega komisarja predlagati ugledno osebo, ki ima dovolj profesionalnega znanja in izkušenj, da bi lahko vodila enega od pomembnejših resorjev v okviru Evropske komisije.

Poslanec NSi Jožef Horvat je danes vladi, ki opravlja tekoče posle, predlagal, naj predlog za novega člana Evropske komisije dobi od strank, ki so zmagale na majskih volitvah v Evropski parlament, in ga nato uskladi z državnim zborom. Takšen postopek bi po njegovem upošteval demokratične standarde in določila lizbonske pogodbe.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, mora biti to oseba z visoko stopnjo integritete, odličnim jezikovnim znanjem ter političnim občutkom za usklajevanje poslanstva funkcije evropskega komisarja z interesi Slovenije in drugih članic EU.

V SMC predlagajo, da se Bratuškova posvetuje s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in s predstavniki nekaterih drugih novoizvoljenih parlamentarnih strank. Kot pojasnjujejo, se bo mandat evropskega komisarja časovno ujemal s prihajajočim mandatom nove slovenske vlade, zato je pomembno, da se pri izbiri evropskega komisarja upoštevajo mnenja političnih strank, ki bodo predvidoma tvorile prihodnjo vlado.

Glede kandidatov, ki se v zadnjih dneh omenjajo v javnosti, v SMC ocenjujejo, da noben potencialni kandidat, ki je pripadnik ali predsednik katere od političnih strank, med ostalimi političnimi strankami ne uživa zadostne oziroma nesporne podpore.

Zato predlagajo, da se razprava osredotoči na iskanje nestrankarskih kandidatov, ki izpolnjujejo vse potrebne kriterije, njihova imena pa naj se v fazi razprave oziroma pogajanj javnosti razkrijejo le ob njihovem soglasju.

Slovenija mora predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju v prihodnjih tednih posredovati ime komisarskega kandidata.

Premierka, ki opravlja tekoče posle, je napovedala, da bo njena vlada predlog v Bruselj posredovala do konca meseca. Bratuškova prejšnji teden ni zanikala, da jo položaj zanima, a glede na izjave svojih koalicijskih partnerjev očitno ne more računati na njihovo podporo.

Interes za še tretji mandat v komisiji je sicer izrazil tudi sedanji komisar Janez Potočnik, v javnosti pa se pojavlja še več drugih imen možnih kandidatov.

STA


Najbolj brano