SLS je včeraj padel z vratu mlinski kamen

Marjan Podobnik ni več član stranke SLS, je s štirimi glasovi od petih odločilo razsodišče stranke. Odločitev je dokončna. Predsednik SLS Marko Zidanšek pravi, da je stranki padel z vratu mlinski kamen, Podobnik pa, da je vodstvo SLS s to potezo stranki naredilo slabo uslugo.

Marjan Podobnik Foto: STA
Marjan Podobnik Foto: STA

LJUBLJANA > Po seji, na kateri je razsodišče izključilo Marjana Podobnika, je predsednik SLS Marko Zidanšek povedal, da je stranka končno ostala brez mlinskega kamna okrog vratu. “Zdaj je napočil čas, da neobremenjeno pogledamo naprej. Da strnemo moči, mlado energijo in bogato znanje, ter Sloveniji ponudimo drugačno politiko, kot smo je vajeni,” je po izključitvi Podobnika dejal Zidanšek.

Kravje kupčije z Janšo?

Dolgoletni predsednik SLS Marjan Podobnik je v nemilost pri novem vodstvu stranke padel zaradi svojega domnevnega zakulisnega delovanja in vplivanja na stranko iz ozadja. V svojih medijskih pojavljanjih je Podobnik po oceni vodstva stranke obrekoval najvišje člane stranke in zniževal ugled stranke v javnosti.

Zidanšek Podobniku očita sklepanje kravje kupčije z Janezom Janšo. Podobnik naj bi se z Janšo usklajeval pred volitvami novega vodstva Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, namen tega domnevnega zakulisnega ravnanja pa naj bi bil povečati možnosti za uspeh desnosredinskega pola na prihodnjih državnozborskih volitvah.

Podobnik: to je slaba usluga stranki

Podobnik, ki je SLS vodil od leta 1992 do 2000, obžaluje, da se je razsodišče odločilo, kot se je. “Čas bo pokazal, zakaj je potrebno, da se je to zgodilo. Prepričan sem, da je vodstvo SLS in razsodišče stranki s to odločitvijo naredilo slabo uslugo, kajti če naj ima Slovenija prihodnost, potem take metode in ljudje, ki se takih metod poslužujejo, v slovenski politiki ne morejo imeti prihodnosti,” se je na izključitev odzval Podobnik, prepričan, da postopki izključevanja niso bili izpeljani, kot bi morali biti. “Očitek o domnevno spornem dopisovanju z Janezom Janšo se je prvič pojavil šele dan po začetku postopka za izključitev, kar postavlja pod vprašaj legitimnost postopka,” med drugim izpostavlja Podobnik. Konkretnih napovedi, kako bo deloval v prihodnje, še ne daje, ne skriva pa, da ima namen ostati politično aktiven. Za zdaj napoveduje, da si bo prizadeval povezovati pozitivne ljudi in podpirati pozitivne projekte.

Spomnimo, da je bilo izključevanje Podobnika iz SLS dolgotrajen proces. Najprej je kot pristojni organ o tem odločal občinski odbor SLS Velike Lašče, katerega član je Podobnik, in se postavilo na Podobnikovo stran. Zaradi tega se je izvršilni odbor SLS, ki je predlagal Podobnikovo izključitev, pritožil na strankino razsodišče. Odločitev, ki jo je to sprejelo včeraj, je dokončna.

JANA KREBELJ


Najbolj brano