SDS začenja sodno bitko za odškodnino zaradi sojenja v zadevi Patria

Na okrožnem sodišču bo potekal narok v tožbi, s katero SDS od države zahteva 886.257,37 evra odškodnine zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na volitve leta 2014. Ob tem predlagajo pravobranilstvu, da odškodnino izterja od Branke Zobec Hrastar, Andreja Ferlinca, Branka Masleše, Barbare Klajnšek in ostalih sodnikov in tožilcev v zadevi Patria.



Stranka SDS na čelu z Janezom Janšo namerava dokazati, 
da  je v primeru Patria  "šlo za vnaprej načrtovano rušitev 
predsednika" z namenom, da se SDS onemogoči na volitvah. Foto: STA
Stranka SDS na čelu z Janezom Janšo namerava dokazati, da je v primeru Patria "šlo za vnaprej načrtovano rušitev predsednika" z namenom, da se SDS onemogoči na volitvah. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot so septembra lani v izjavi za javnost zapisali v SDS, so tožbo vložili, ker je stranki z zaporom predsednika Janeza Janše, razveljavljeno sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani in poznejšimi "pristranskimi in nezakonitimi postopki" nastala velika premoženjska škoda.

Kot pravijo, je razvoj dogodkov v primeru Patria pokazal, da je "šlo za vnaprej načrtovano rušitev predsednika" z namenom, da se SDS onemogoči na volitvah. Janša je bil namreč pozvan na prestajanje zaporne kazni 20. junija 2014, volitve pa so bile 13. julija 2014.

Poseg afere Patria na volitve je bil po njihovi oceni tako velik, da je vplival tako na volilno udeležbo kot na sam volilni rezultat. "Če do protipravnega ravnanja v procesu Patria ne bi prišlo, bi stranka SDS na predčasnih volitvah leta 2011 in leta 2014 dobila vsaj tako visok odstotek glasov, kot na volitvah leta 2008," ocenjujejo. Razlika med odstotkom glasov, ki jih je prejela SDS na volitvah leta 2008, in odstotkom glasov, prejetih na volitvah leta 2011 in 2014, ter na ta odstotek glasov vezana proračunska sredstva, predstavljajo neposredno materialno škodo, ki jo je utrpela SDS. Tako od države zahtevajo 886.257,37 evra z obrestmi.

Izpostavljajo še, da je ustavno sodišče v sosednji Avstriji razveljavilo drugi krog volitev za predsednika države zaradi bistveno manjših kršitev, kot so se zaradi procesa Patria dogajale v Sloveniji.

STA


Najbolj brano