SDS za ustanovitev nacionalne garde

Strokovni svet SDS je danes predstavil zamisel o ustanovitvi nacionalne garde. Ta bi kot garda prostovoljcev delovala znotraj Slovenske vojske in bi bila vpoklicana v primeru naravnih nesreč in spremenjenih varnostnih razmer. V SDS nameravajo takšno idejo prek državnega zbora predlagati vladi, sicer pa jo bodo vključili v svoj predvolilni program.

To bi storili z ustanovitvijo nacionalne garde, v katero bi se po 
besedah predsednika odbora za obrambo pri strokovnem 
svetu SDS Aleša Hojsa vključevali domoljubni prostovoljci, 
stari med 18 in 35 let, obeh spolov. Nacionalna garda bi štela 
do 25.000 gardistov, formirana pa bi bila na pokrajinski 
osnovi.  Foto: STA
To bi storili z ustanovitvijo nacionalne garde, v katero bi se po besedah predsednika odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS Aleša Hojsa vključevali domoljubni prostovoljci, stari med 18 in 35 let, obeh spolov. Nacionalna garda bi štela do 25.000 gardistov, formirana pa bi bila na pokrajinski osnovi.  Foto: STA

LJUBLJANA > Med razlogi za takšno zamisel je predsednik odbora za notranje zadeve pri strokovnem svetu SDS Božo Predalič na današnji novinarski konferenci poudaril, da se varnostne razmere v svetu drastično poslabšujejo, kar povezuje tudi z migrantsko krizo. Kot je opozoril, so številne evropske države že spremenile migrantsko politiko, kar za Slovenijo lahko pomeni povraten migrantski val. Ta bi v Sloveniji lahko trčil z naslednjim valom migrantov, na to pa policija in vojska nista sposobni odgovoriti, meni Predalič.

Ker v takšnem položaju spričo finančne in kadrovske podhranjenosti Slovenske vojske in policije obstaja realna nevarnost razpada nacionalnovarnostnega sistema, v SDS vztrajajo pri zagotavljanju več sredstev za policijo in vojsko ter organizirano vključevanje državljanov v varnostne sile.

To bi storili z ustanovitvijo nacionalne garde, v katero bi se po besedah predsednika odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS Aleša Hojsa vključevali domoljubni prostovoljci, stari med 18 in 35 let, obeh spolov. Nacionalna garda bi štela do 25.000 gardistov, formirana pa bi bila na pokrajinski osnovi. Garda bi po Hojsovih besedah nadomestila tri sedanje rezervne obrambne sile.

Garda bi imela formalno poveljstvo, ki bi bilo podrejeno Generalštabu SV, zato Hojs poudarja, da ne gre za vzporedni sistem. Vpoklic garde bi bil v primeru spremenjenih varnostnih razmer v pristojnosti vlade, v primeru naravnih in drugih nesreč pa v pristojnosti ministra za obrambo.

Hojs je še pojasnil, da bi gardisti prejemali nadomestilo, v primeru vpoklica pa bi dobili enako plačilo kot poklicni vojaki. Poudaril je še, da bi imela nacionalna garda neizmerno vlogo pri varovanju meje. Morali pa bi tudi še doreči, katera policijska pooblastila bi dobili pripadniki nacionalne garde.

V SDS želijo o takšnem predlogu odpreti širšo razpravo, najprej v državnem zboru. Kot je pojasnil strankin poslanec in predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Žan Mahnič, ga bodo v DZ "na takšen ali drugačen način" predlagali vladi. Sprememba zakona o obrambi pa po njegovih besedah ni potrebna, saj v njem že sedaj obstaja podlaga za ustanovitev garde, le vlada bi morala to urediti s podzakonskimi akti.

Če vlada tega predloga ne bo upoštevala, bo SDS k ustanovitvi nacionalne garde pristopila, ko bo prevzela vlado, je napovedal Mahnič. To bo tudi ena ključnih točk njihovega predvolilnega programa.

STA


Najbolj brano