SDS za preiskovalno komisijo o odgovornosti Milana Kučana glede razoroževanja TO

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje odbora za obrambo, na kateri bi obravnavali odgovornost takratnega predsednika predsedstva Republike Slovenije Milana Kučana in drugih pri razoroževanju Teritorialne obrambe (TO) leta 1990 s predlogom za ustanovitev preiskovalne komisije, so sporočili iz poslanske skupine.

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje odbora za 
obrambo, na kateri bi obravnavali odgovornost takratnega 
predsednika predsedstva Republike Slovenije Milana 
Kučana in drugih pri razoroževanju Teritorialne obrambe (TO) 
leta 1990 s predlogom za ustanovitev preiskovalne komisije. Foto: Leo Caharija
Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje odbora za obrambo, na kateri bi obravnavali odgovornost takratnega predsednika predsedstva Republike Slovenije Milana Kučana in drugih pri razoroževanju Teritorialne obrambe (TO) leta 1990 s predlogom za ustanovitev preiskovalne komisije. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Podrobnosti predlogov SDS bo na popoldanski novinarski konferenci predstavil poslanec SDS Žan Mahnič, so še napovedali v SDS.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je sicer Kučana že ovadilo zaradi očitkov, da je kot predsednik predsedstva maja 1990 zagrešil veleizdajo, sabotažo in pomoč pri njej, ker ni preprečil razorožitve TO.

Kučan je v odzivu med drugim spomnil, da je poročilo takratnega predsedstva o dogajanju sprejela takratna skupščina, s tem pa odobrila tako delo predsedstva kot njegovo delo. Je pa priznal, da so nekateri takrat izigrali njegovo zaupanje, med njimi tudi takratni obrambni minister in današnji predsednik SDS Janez Janša.

Odzvale so se tudi nekatere veteranske organizacije. Vojni veterani '91, ki združujejo Zvezo veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever so med drugim navedli, da TO ni bila nikoli razorožena. "Bil je opravljen poskus odvzema njenega orožja, ki pa ni uspel," je na novinarski konferenci v začetku junija dejal predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.

Ukaz o predaji orožja TO v skladišča JLA so v Beogradu izdali 15. maja 1990.

Uvedbo parlamentarne preiskave sicer v skladu s poslovnikom o parlamentarni preiskavi lahko predlaga vsak poslanec. Državni zbor pa mora odrediti parlamentarno preiskavo, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet.

V trenutnem sklicu DZ za zdaj delujejo tri preiskovalne komisije, zadnja je bila na zahtevo poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom iz SDS ustanovljena komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic. Tanko je bil prvopodpisani tudi pod zahtevo za ustanovitev komisije o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu, medtem ko se je pod zahtevo o preiskavi politične odgovornosti pri naložbi v Teš 6 prvi podpisal poslanec ZL Matjaž Hanžek.

STA


Najbolj brano