SDS za izenačitev financiranja javnih in zasebnih osnovnih šol

Poslanska skupina SDS je danes v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Kot je pojasnil poslanec Tomaž Lisec, z novelo sledijo odločbi ustavnega sodišča, da morajo biti programi zasebnih in javnih osnovnih šol financirani v isti višini.

Poslanska skupina SDS je danes v parlamentarni postopek 
vložila predlog novele zakona o organizaciji in financiranju 
vzgoje in izobraževanja. Foto: STA
Poslanska skupina SDS je danes v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Foto: STA

LJUBLJANA > V poslanski skupini SDS so po besedah Lisca negativno presenečeni nad izjavami ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič, da vladi ne bo uspelo uloviti roka, do katerega bi morala po odločbi ustavnega sodišča zagotoviti 100-odstotno financiranje programa zasebnih osnovnih šol, ker je potreben tehten premislek.

Očitno je eno leto premalo za pripravo rešitev, ki so jo v poslanski skupini SDS pripravili v treh dneh, je poudaril in spomnil, da je SDS že januarja predlagala zelo podoben zakon, ki bi odpravil to ustavno neskladje. Takrat je bil predlog novele zavrnjen z argumentom, da bo vlada v roku, ki ga je predpisalo ustavno sodišče, sistemsko uredilo to področje, a ministrstvo za izobraževanje ni opravilo svojega dela, je ocenil.

"Zato bomo znova vložili spremembo zakona, ki jasno sledi dikciji ustavnega sodišča, da se 100-odstotno financirajo programi zasebnih osnovnih šol," je poudaril in dodal, da imamo v Sloveniji tri zasebne osnovne šole in skoraj 99-odstotno pokritost osnovnošolskega prostora z javnimi osnovnimi šolami.

Zagotovil je, da ne gre za noben spopad javnega-zasebnega, ampak omogočanje "tistega, kar je v razvitih evropskih državah veliko bolj izraženo, to pa je, da imajo tudi zasebne osnovne šole možnost biti financirane z javnim denarjem. Program je takšen, ki ga morajo izpolnjevati vsi osnovnošolski učenci, in vsi na koncu dobijo isto javno spričevalo," je pojasnil.

Omenil je predvolilni program stranke SMC, ki je temeljil na etiki, morali in pravni državi. Če ministrstvo ne sledi pravni državi - odločitvi ustavnega sodišča, se v SDS po njegovih besedah sprašujejo, ali je pravna država pri SMC padla. Strah jih, je da bo vlada iskala morda kakšen obvod za nespoštovanje te ustavne odločbe, je dejal.

"Poglavitne rešitve novele so 100-odstotno financiranje programov zasebnih osnovnih šol, začetek pa je v skladu z novim šolskim letom postavljen v 1. september 2016, skratka časa je več kot dovolj, da se ustavna odločba zakonsko implementira," je še poudaril Lisec.

Devetega januarja 2016 se namreč izteče rok, po katerem mora DZ po odločbi ustavnega sodišča odpraviti omenjeno neustavnost zakona, ki se nanaša na financiranje javnih programov v zasebnih osnovnih šolah. Sodišče je decembra lani ugotovilo, da je zakon v delu, ki določa, da država programe v zasebnih osnovnih šolah financira zgolj v višini 85-odstotkov, v nasprotju z ustavo.

STA


Najbolj brano