SDS z interpelacijo proti ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič

Največja opozicijska stranka SDS se je, kot kaže, odločila za interpelacijo še enega od članov vlade Mira Cerarja. O interpelaciji o delu ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič bo namreč na popoldanski novinarski konferenci spregovoril poslanec SDS Tomaž Lisec, so sporočili iz poslanske skupine.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec 
Brenčič. Foto: STA
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Foto: STA

LJUBLJANA > Ustavno sodišče je konec leta 2014 na pobudo staršev otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne šole, ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v neskladju z ustavo v delu, kjer določa, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v drugačnem obsegu kot v javnih šolah, in sicer v višini 85 odstotkov.

Ustavni sodniki so ocenili, da je različno financiranje javnih in zasebnih osnovnih šol v nasprotju z ustavo, saj da slednja zagotavlja pravico do brezplačnega obiskovanja javnega osnovnošolskega programa, ne glede na to, ali ga izvaja javna ali zasebna ustanova.

V SDS so že v tretje brez uspeha predlagali, da bi se tudi zasebnim šolam zagotavljalo 100-odstotno financiranje

V SDS so večkrat poskušali s svojimi predlogi popravka zakona, nazadnje pa je parlamentarna večina v DZ njihov predlog zavrnila aprila letos. V SDS so tako že v tretje brez uspeha predlagali, da bi se tudi zasebnim šolam zagotavljalo 100-odstotno financiranje za izvajanje javno veljavnih programov.

Kot je dejal Lisec, so v koaliciji zavračali njihove rešitve, češ da ministrica pripravlja svojo, a se to ni zgodilo. Enoletni rok, ki ga je določilo ustavno sodišče, pa je že potekel. Zato se bo ministrica zdaj morala zagovarjati pred poslanci DZ.

"Ministrica je kar dvakrat v DZ javno rekla, da bodo naredili vse, da bodo spoštovali odločbo ustavnega sodišča, a se je očitno zlagala, kajti dejstvo je, da tega ni naredila," je danes opozoril Lisec.

Dodal je, da še v nobenem mandatu ni bilo toliko kršitev ustave in zakonov prav s strani predsednika vlade in ministrov "in pod nobeno vlado ni bilo toliko korupcije, klientelizma ter postavljanja prijateljev na določene položaje". Pri tem je poudaril, da je premier Miro Cerar kot pravnik "prvi med državljani zavezan k temu, da spoštuje ustavo". Spomnil je na predvolilni čas in obljube Cerarja, ki je na prvo mesto postavil spoštovanje vladavine prava.

Ravno neizvajanje odločbe ustavnega sodišča kaže, da Cerar kot ustavni pravnik zavestno in s pomočjo ministrice za izobraževanje krši ustavo, je opozoril Lisec in dodal, da tudi drugo njegovo obljubo o etični drži nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča postavlja na laž.

Ministrica je odgovorna za neukrepanje oz. za zavlačevanje pri pripravi ustreznega zakona, ki bi sledil odločbi ustavnega sodišča. Prav tako po mnenju SDS povzroča škodo na področju izvajanja javno-veljavnih programov osnovnošolskega izobraževanja.

“V posameznih šolah se še naprej dogaja neka ideološka platforma”

Sicer pa, kot je pojasnil poslanec, v interpelacijo niso vključili ostalih očitkov. Lisec je omenil njeno ravnanje ob aferi z dodatki za stalno pripravljenost, "kako potihem ukinja podružnične šole, kako se v posameznih šolah še naprej dogaja neka ideološka platforma, ko so otroci talci neke ministričine oz. vladne leve ideologije".

Ocenil je tudi, da se sedaj veliko govori, a nič ne naredi. Kot je poudaril, "potrebujemo sposobno ministrico, ki bo končno v DZ vložila zakon o visokem šolstvu, zakon o raziskovalni dejavnosti, zakon o športu, itd".

Lisec je še ugotavljal, da očitno predsednik vlade nima sreče z imenovanjem ministric oz. ministrov za to področje in spomnil, da se je prva ministrica poslovila zaradi afere z avtorskimi honorarji, druga po plagiatu, aktualna ministrica pa se mora po mnenju SDS posloviti, ker ne spoštuje ustavnega reda Republike Slovenije.

Na vprašanje, ali SDS pripravlja interpelacijo celotne vlade, je dejal, da bo odgovoril v slogu predsednika vlade. "Spremljamo stanje na vseh področjih, podrobno analiziramo in bomo javnost v najkrajšem možnem času seznanili z različnimi temami. Naše rešitve bodo zelo učinkovite," je napovedal.

STA


Najbolj brano