SDS v komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb spet predlaga Janšo

Poslanska skupina SDS je v komisijo državnega zbora za nadzor obveščevalnih služb spet predlagala tudi pravnomočno obsojenega prvaka stranke Janeza Janšo, čeprav mu je prenehal poslanski mandat. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je poslanski skupini že odgovoril, da predloga ne more upoštevati, in jo pozval, naj do srede pošlje nov, zakonsko skladen predlog.

Janez Janša Foto: Tamino Petelinsek
Janez Janša Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Državni zbor (DZ) je že nekajkrat neuspešno poskušal imenovati komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Vselej se je zataknilo, ker je poslanska skupina SDS med člane komisije predlagala tudi Janeza Janšo, ki prestaja dveletno zaporno kazen zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria.

Če bo SDS vztrajala, da v komisijo DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predlaga predsednika stranke Janeza Janšo, brez spremembe zakonskih podlag in sklepa kolegija predsednika DZ o razdelitvi mest v komisiji ni mogoče ustanoviti te komisije, je danes v izjavi za medije pojasnil predsednik DZ Milan Brglez. Poslanski skupini je že odgovoril, da predloga ne more upoštevati, in jo pozval, naj do srede pošlje nov, zakonsko skladen predlog. Brglez namreč še vedno verjame, da bi SDS lahko spremenila pristop k temu vprašanju in poslala zakonsko ustrezen predlog. Če bo SDS vztrajala pri svojem predlogu, pa brez ustreznih drugih podlag “ni mogoče oblikovati komisije, o njej ni mogoče razpravljati in je ustanavljati na seji DZ”, je dejal Brglez.

Za večino drugih strank je bilo Janševo imenovanje tudi v času, ko je še imel poslanski mandat, nesprejemljivo. Tako je bilo pričakovati, da bodo potem, ko se je DZ pred dnevi seznanil s prenehanjem njegovega mandata na podlagi zakona o poslancih, komisijo za nadzor obveščevalnih služb vendarle ustanovili.

Predsednik DZ Milan Brglez je poslanske skupine k novemu predlogu pozval v ponedeljek. SDS je poleg poslanca Branka Grimsa, ki ga predlagajo za predsednika komisije, za člana komisije predlagala še Janšo in poslanca Žana Mahniča.

Predsednik DZ jih je že pozval k novemu predlogu. Janša namreč ni več poslanec, s čimer pa se, kot kaže, v SDS ne strinjajo. Kdaj bo DZ vnovič poskušal imenovati komisijo, za zdaj še ni znano.

Za Janšo bi v DZ lahko prišel Božo Predalič, a ta po zadnjih informacijah še ni obvestil Državne volilne komisije, ali bo mandat prevzel.

STA


Najbolj brano