SDS je Brglezu poslala priporočila za sanacijo bančnega sistema in DUTB

Poslanska skupina SDS je na predsednika DZ Milana Brgleza naslovila predloge priporočil v zvezi z upravljanjem državnega premoženja v DUTB in v zvezi z aktivnostmi Banke Slovenije glede sanacije bančnega sistema.

Poslanska skupina SDS je na predsednika DZ Milana Brgleza naslovila predloge priporočil v zvezi z upravljanjem državnega premoženja v DUTB in v zvezi z aktivnostmi Banke Slovenije glede sanacije bančnega sistema. Foto: STA
Poslanska skupina SDS je na predsednika DZ Milana Brgleza naslovila predloge priporočil v zvezi z upravljanjem državnega premoženja v DUTB in v zvezi z aktivnostmi Banke Slovenije glede sanacije bančnega sistema. Foto: STA

LJUBLJANA > V SDS namreč ugotavljajo, da “koalicija blokira obravnavo in sklepe v zvezi s problematiko bančne sanacije in delovanja DUTB”.

Poslanke in poslanci SDS poudarjajo, da se je pri obravnavi letnega poročila Banke Slovenije za leto 2013 na seji odbora za finance in monetarno politiko ter na seji komisije za nadzor javnih financ izkazalo, da poročilo ne vsebuje celovitih informacij o sanaciji slovenskega bančnega sistema, ki se je izvedla konec leta 2013.

Slovenija je edina vzhodnoevropska tranzicijska država, ki je v času od osamosvojitve dvakrat sanirala svoj bančni sistem na račun svojih davkoplačevalcev, opozarjajo v SDS. Omenjena sanacija slovenskega bančnega sistema, ki je slovenske davkoplačevalce stala več kot pet milijard evrov, po njihovih navedbah ni dokončna, ker bodo zaradi padca obeh največjih državnih bank na nedavnem testu Evropske centralne banke potrebna dodatna sredstva za zagotovitev kapitalske ustreznosti.

Po njihovi oceni je tudi zaskrbljujoče, da vlada še vedno ni sprejela strategije poslovanja državnih bank, z jasno določenimi cilji in politiko za vrnitev vsaj dela vloženega davkoplačevalskega denarja.

Poslanska skupina SDS zato predlaga, da bi DZ priporočil Banki Slovenije, naj pripravi in posreduje poslancem informacije o vzrokih za nastalo bančno luknjo in vlogi Banke Slovenije pri tem, o učinkovitosti sistema korporativnega upravljanja bank v državni lasti in o načinu reševanja posledic insolventnosti poslovnih bank.

Vladi pa naj DZ priporoči, naj poslanke in poslance seznani s stresnim testom Evropske centralne banke glede NLB in NKBM ter z informacijo o metodologiji izračunavanja vrednosti sredstev, ki so se prenašala na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) iz poslovnih bank.

Hkrati poslanke in poslanci SDS od vlade pričakujejo, da bo DZ seznanila z dopolnjenim letnim poročilom DUTB za leto 2013 in njegovim poslovno-finančnim načrtom za leto 2015.

Ker se je ob dosedanjih obravnavah na sejah delovnih teles izkazalo, “da koalicija blokira obravnavo in sklepe v zvezi s problematiko bančne sanacije in delovanja DUTB”, poslanke in poslanci SDS predlagajo obravnavo priporočil na seji DZ.

STA


Najbolj brano