SDS in NSi napovedali interpelacijo zoper Erjavca

Poslanca SDS in NSi Andrej Šircelj in Jožef Horvat bosta v četrtek predstavila interpelacijo, ki jo bosta opozicijski stranki vložili zoper zunanjega ministra Karla Erjavca, je povedal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Erjavec je dejal, da je interpelacijo pričakoval, saj so napovedovali že celo lansko leto.

Poslanca SDS in NSi Andrej Šircelj in Jožef Horvat bosta v 
četrtek predstavila interpelacijo, ki jo bosta opozicijski stranki 
vložili zoper zunanjega ministra Karla Erjavca, je povedal 
vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Foto: Miha Koron
Poslanca SDS in NSi Andrej Šircelj in Jožef Horvat bosta v četrtek predstavila interpelacijo, ki jo bosta opozicijski stranki vložili zoper zunanjega ministra Karla Erjavca, je povedal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Foto: Miha Koron

LJUBLJANA > Kot je še pojasnil Tonin, imajo zbranih že dovolj podpisov za vložitev interpelacije.

Zunanji minister je interpelacijo pričakoval. Kot je dejal, je bil že čas, da od besed preidejo k dejanski vložitvi interpelacije. "Glede na doslej vložene interpelacije sem zdaj jaz na vrsti," je še zapisal in dodal, da upa da bodo z interpelacijo predlagatelji uspeli, saj bo šlo v nasprotnem ponovno za izgubljen dan v parlamentu.

Erjavec bo tako drugi minister vlade Mira Cerarja, zoper katerega bo opozicija vložila interpelacijo. Septembra se je namreč v DZ zagovarjala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki so ji v SDS očitali odgovornost za posledice aretacije nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja. Za interpelacijo je takrat glasovalo 25 poslancev, proti pa 50.

Ustava sicer določa, da lahko najmanj 10 poslancev sproži v DZ interpelacijo o delu vlade ali posameznega ministra. Ta se vloži pisno in se predloži predsedniku državnega zbora, ki z njo takoj seznani poslance ter jo hkrati pošlje predsedniku vlade oziroma ministru, na katerega se nanaša. Hkrati jima predsednik parlamenta določi rok za odgovor, ki pa ne sme biti krajši od 15 in ne daljši od 30 dni. O interpelaciji DZ praviloma odloča že na svoji prvi naslednji seji.

Napovedano morebitno interpelacijo je sicer danes prvi omenjal Radio Slovenija.

STA


Najbolj brano