Tudi tretji poskus privatizacije Telekoma neuspešen

SDH ne sprejema dodatnih pogojev, ki jih je britanski sklad Cinven za nakup večinskega deleža Telekoma Slovenije posredoval kot dodatek k zavezujoči ponudbi z dne 20. maja. SDH namreč ocenjuje, da bi takšni dodatni pogoji za konzorcij prodajalcev predstavljali preveliko tveganje in bi lahko neutemeljeno pripeljali do znižanja kupnine.

SDH ne sprejema dodatnih pogojev, ki jih je britanski sklad 
Cinven za nakup večinskega deleža Telekoma Slovenije 
posredoval kot dodatek k zavezujoči ponudbi z dne 20. 
maja. Foto: STA
SDH ne sprejema dodatnih pogojev, ki jih je britanski sklad Cinven za nakup večinskega deleža Telekoma Slovenije posredoval kot dodatek k zavezujoči ponudbi z dne 20. maja. Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenski državni holding (SDH) je sicer še vedno pripravljen transakcijo zaključiti pod pogoji, ki jih je potrdil nadzorni svet 10. junija, so danes še sporočili iz holdinga.

V britanskem zasebnem naložbenem skladu Cinven, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo za tričetrtinski delež v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju, se zaenkrat na to sporočilo SDH še niso odzvali. Po neuradnih informacijah iz virov blizu zadevi pa naj bi to zdaj pomenilo konec pogovorov o morebitni prodaji, kar bi pomenilo, da tudi tretji poskus privatizacije Telekoma ni bil uspešen.

Glede na to, da se zgodba o prodaji Telekoma Slovenije vleče tako dolgo in da je polna zasukov, še ne moremo reči, da je konec, dokler res ni konec, je današnjo odločitev Slovenskega državnega holdinga (SDH), da ne sprejema dodatnih pogojev britanskega zasebnega naložbenega sklada Cinven, komentiral finančni analitik Matej Tomažin. Kaj se bo s prodajo največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja dogajalo naprej, je po Tomažinovem mnenju težko reči. "Pred Telekomom so izzivi racionalizacije, ki jih bo morala uprava tako ali drugače obvladati," je zapisal poznavalec borznega dogajanja in nekdanji prvi mož KD Skladov Tomažin.

Nadzorni svet SDH je minulo sredo sprejel osnovno zavezujočo ponudbo Cinvena za nakup skoraj treh četrtin Telekoma Slovenije, ne pa tudi Cinvenovih dopolnil, ki jih je posredoval v torek prejšnji teden.

Cinven je namreč svojo zavezujočo ponudbo dopolnil zaradi zamud v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo One v Makedoniji, ki naj bi vnašale dodatno negotovost. A dopolnila za upravo SDH niso bila sprejemljiva.

Cinven je nato tekom konca tedna v pismu SDH zapisal, da so že od začetka jasno povedali, da je njihova ponudba za Telekom Slovenije temeljila na zagotovljeni 100 milijonov evrov vredni prodaji Telekomove makedonske hčerinske družbe One.

Cinven je v pismu med drugim pojasnil, da so se v zadnjih dneh trudili najti rešitev, ki bi bila zadovoljiva za vse strani in v ta namen predlagali tri alternative. Očitno nobena od teh ni bila sprejemljiva za upravo SDH.

STA


Najbolj brano