SDH ob polletju z 19 milijoni evrov dobička

Slovenski državni holding (SDH), katerega glavna naloga je upravljanje kapitalskih naložb v neposredni ali posredni lasti države ter poravnava obveznosti iz denacionalizacije in odškodnin, je v prvem polletju ustvaril 19,13 milijona evrov čistega dobička. V enakem obdobju lani ga je bilo za 30 milijonov evrov.

Slovenski državni holding je v  prvem polletju ustvaril 19,13 
milijona evrov čistega dobička. Foto: Tamino Petelinsek
Slovenski državni holding je v prvem polletju ustvaril 19,13 milijona evrov čistega dobička. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > SDH je imel na zadnji dan junija 796,2 milijona evrov premoženja in 305,9 milijona evrov kapitala, je razvidno iz današnje objave na spletni strani Ljubljanske borze.

Finančni prihodki od kupnin, dividend in obresti so v prvem polletju dosegali 28,13 milijona evrov, medtem ko so v enakem lanskem obdobju znašali 40 milijonov evrov.

V ta znesek so všteti prihodki od premoženja, ki je v lasti SDH, medtem ko se prihodki od premoženja v lasti države, s katerim SDH le upravlja, stekajo neposredno v državni proračun.

SDH je imel v lasti 40 kapitalskih naložb, od tega 28 aktivnih. V njih je bila večina ali 90,3 odstotka premoženja SDH. Poleg tega je upravljal še 81 naložb v lasti države, od tega je bilo 68 naložb aktivnih.

Skupno število naložb SDH se je v primerjavi s koncem lanskega leta zmanjšalo za dve: marca so prodali 0,96 odstotka Adria Airways po dokapitalizaciji s strani države, aprila pa se je zaradi zaključka postopka likvidacije iz sodnega registra izbrisala družba KLI Logatec.

Glede naložb države v njihovem upravljanju so spomnili, da je šel januarja Peko v stečaj, marca so prodali Adrio Airways, družba Snežnik se je pripojila k družbi Slovenski državni gozdovi, aprila so zaključili s prodajo NKBM, junija pa je SDH v upravljanje prejel novoustanovljeno družbo 2TDK.

SDH je v prvem polletju nadaljeval aktivnosti za prodajo naložb, začetih na podlagi sklepa DZ iz junija 2013, strategije upravljanja iz julija 2015 in letnega načrta upravljanja s temu naložbami za letos.

S seznama za prodajo 15 naložb so bile pred letošnjim letom že prodane Adria Airways Tehnika, Aerodrom Ljubljana, Elan, Fotona, Helios in Žito. Družba Terme Olimia bazeni zaradi pripojitve k družbi Terme Olimia ne obstaja več, družba Aero je od aprila 2015 v stečaju.

Večina aktivnosti SDH v zvezi s prodajo kapitalskih naložb, vključno s pripravljalnimi aktivnostmi, se je v prvem polletju nanašala na prodajo delnic družb NLB, Adria Airways, Cimos, MLM, NKBM, Paloma, Unior in nekaterih manjših kapitalskih naložb.

SDH je letos aktivno sodeloval v postopkih prestrukturiranja. Med njimi so največji potekali v družbah Sava, Polzela in Eko - Nafta kot del celovite sanacije skupine Nafta Lendava, so še med drugim navedli.

STA


Najbolj brano