SDH: Poslovni načrt Luke Koper 2016-2020 je premalo ambiciozen

V SDH so v odzivu na kritike v javnosti glede predlagane menjave nadzornikov Luke Koper in na trditve prve nadzornice družbe Alenke Žnidaršič Kranjc zatrdili, da je potencial Luke na podlagi ocen poslovanja bistveno višji, kot je prikazan v strategiji razvoja družbe. Nadzorni svet po njihovem ni vložil dovolj naporov, da družba to doseže.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > V Slovenskem državnem holdingu (SDH), kjer predlagajo zamenjavo treh nadzornikov Luke - Žnidaršič Kranjčeve ter Andreja Šercerja in Elen Twrdy, so se v sredo sestali z upravo pod vodstvom Dragomirja Matića in s prvo nadzornico.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je danes na lastno pobudo uvedla preiskavo glede suma nezakonitega vplivanja na predsednico nadzornega sveta Luke Koper Alenko Žnidaršič Kranjc. V njenih izjavah so namreč zaznali sum nezakonitega vplivanja na predsednico nadzornikov v družbi s kapitalsko naložbo države.

Po oceni SDH je z vidika prihodkov in stroškov načrt premalo ambiciozen

Kot so v SDH povedali, so na rednem periodičnem sestanku pojasnili razloge za predčasno zamenjavo treh nadzornikov. Glavni razlogi so vezani na strateški poslovni načrt družbe in skupine za obdobje 2016-2020, ki je bil sprejet lani.

Po oceni SDH je z vidika prihodkov in stroškov premalo ambiciozen. Ob tem dodajajo, da Luka Koper vstopa v večji investicijski cikel, na podlagi katerega pa ni jasne povezave v doseganju višjih denarnih tokov in višjih donosov na vloženi kapital.

Prav tako opozarjajo na veliko razliko med dinamiko planiranja prihodkov in dinamiko stroškov dela v naslednjih letih. "Pri načrtovanju tako intenzivnega razvojnega cikla na področju pristaniške infrastrukture, dokaj omejenega vpliva na povečanje pretovora, z načrtovanimi visokimi stroški in relativno nizkimi finančnimi rezultati ter dejstvom, da družba tudi v preteklih letih ni uspela realizirati vseh načrtovanih investicij, bi bilo treba bistveno izboljšati tudi obvladovanje tveganj," so zapisali v SDH.

Ne želijo se zadovoljiti zgolj z dobrimi trenutnimi rezultati družbe

V SDH pravijo, da se ne želijo zadovoljiti zgolj z dobrimi trenutnimi rezultati družbe, ki je v zadnjih letih hitro povečevala prihodke in dobiček, temveč želijo "s prenovljeno sestavo nadzornega sveta doseči, da bo družba tudi z notranjo preobrazbo kos izzivom, ki jo čakajo v prihodnje".

"Zato si SDH kot odgovoren upravljavec državnih družb želi v nadzornem svetu kompetentne in izkušene strokovnjake z različnih področjih, ki bodo strokovno nadzirali delo uprave v novem razvojnem obdobju družbe," so zapisali.

"Člani nadzornega sveta so premalo pozornosti posvečali učinkovitosti poslovanja, optimizaciji procesov, zniževanju stroškov, povečevanju produktivnosti ter upravljanju tveganj," so prepričani v SDH. Državi kot večinskemu lastniku je po njihovih navedbah v interesu, da tudi delničarji sodelujejo pri prihodnji rasti poslovanja v obliki višjih dividend.

Ob tem so v odzivu na številne kritike in očitke, ki krožijo v delu javnosti, navedli, da so na sredinem sestanku upravi in prvi nadzornici tudi pojasnili, da predlog delne menjave nadzornikov ne pomeni nezaupanja do uprave in da Luka Koper tudi v nastajajočem predlogu prenovljene strategije upravljanja kapitalskih naložb države nespremenjeno ostaja strateška naložba. Prav tako pri pripravi prenovljene strategije niso predlagali nobenih določb glede uvajanja logističnega holdinga ali pristaniške uprave za upravljanje koprskega pristanišča.

Do leta 2020 naj bi Luka prihodke povečala za približno 18 odstotkov na 218 milijonov evrov

Luka Koper, ki je na ravni skupine prihodke od 2013 povečala za približno 28 odstotkov na približno 184 milijonov evrov, čisti dobiček pa z nekaj pod osem milijonov evrov na nekaj nad 32 milijonov, v strateškem načrtu med drugim načrtuje, da bo na ravni skupine prihodke do leta 2020 povečala za približno 18 odstotkov na 218 milijonov evrov.

EBITDA maržo naj bi okrepila z 38 odstotkov na 39 odstotkov, donos kapitala pa naj bi upadel z 11 na 10 odstotkov. Do leta 2020 naj bi za razvojne naložbe namenili okoli 300 milijonov evrov, obseg pretovora pa naj bi povečali z 20,7 milijona ton na 24,3 milijona ton.

Analiza poslovanja Luke Koper s strani NLB, ki je objavljena na spletni strani podjetja, sklicuje pa se na podatke družbe, medtem med drugim omenja, da naj bi se čisti dobiček Luke po načrtih do 2020 povečal na 35,2 milijona evrov, stroški dela pa naj bi narasli za 48 odstotkov na 40,5 milijona evrov, stroški storitev pa za 12,5 odstotka na 52,2 milijona evrov. Na te trende se sklicujejo tudi v SDH.

Žnidaršič Kranjčeva je sicer za Odmeve povedala, da ima država kot lastnik vso pravico do menjave nadzornikov, problem pa je, da namerava po menjavi spreminjati tudi strategijo Luke, ki je po njenem mnenju ustrezna, družba pa je tudi v evropskem smislu nadpovprečno dobičkonosna.

Če družba ne bo resno nadaljevala strategije in se država ne bo začela hitreje odzivati na potrebne ukrepe, kot sta ureditev drugega vhoda v pristanišče in dovoljenje za najem dodatnih skladiščnih površin, potem Luka Koper lahko po njenem mnenju izgubi konkurenčne prednosti.

STA


Najbolj brano